Valverde Nibali

Organizatorii Turului Omanului, cei de la ASO, au redesenat traseul pentru ediția din acest an, astfel încât, cățărarea de pe Muntele Verde să nu mai fie singurul obstacol major ce decide câștigătorul tricoului roșu.

Cursa de 6 zile a fost câștigată în ultimele două ediții de către Chris Froome, însă britanicul a ales să își înceapă sezonul 2015 în Turul Andaluziei, unde îl va confrunta pe Alberto Contador. În afara clasicului final pe Muntele Verde, ce va fi abordat în etapa a 4-a, organizatorii au introdus pe traseu și alte dificultăți ce ar putea crea diferențe pe șosea.

Etapa a 2-a, cu final la Al Bustan, propune o cățărare explozivă cu numai 5km înainte de final, numai bună pentru o selecție importantă în pluton sau pentru atacuri ale unor rutieri precum Sagan, Boasson Hagen sau Valverde. O altă etapă valonată este și cea de-a 5-a, cu o cățărare ce va fi parcursă de 4 ori de pluton, ultima dată cu 22km înainte de final.

Sprinterii își vor primi și ei porția de etape plate, prima, a treia și ultima etapă fiind propice unor sprinturi masive în care se vor implica rutieri precum Alexander Kristoff, proaspăt învingător în 3 runde în Turul Qatarului, Arnaud Demare, Nacer Bouhanni, Andrea Guardini, Matteo Pelucchi sau Sam Bennett.

Vincenzo Nibali este principalul favorit pentru câștigarea tricoului roșu, italianul participând în cursa din sud-estul Peninsulei Arabice în fiecare ediție din 2012 încoace. În urmă cu 3 ani, Nibali se impunea pe Muntele Verde, dar pierdea clasamentul general pentru o singură secundă în fața lui Peter Velits. Un an mai târziu, sicilianul termina pe 7, iar anul trecut pe 12.

Liderul celor de la Astana îi va avea alături pe Jakob Fuglsang și Dario Cataldo în încercarea sa de a câștiga Turul Omanului. ”Îmi place acestă cursă. Am amintiri plăcute din Oman, mai ales din 2012 când am câștigat pe Muntele Verde. Sper să reușesc acest lucru din nou”, a declarat Nibali.

Alejandro Valverde, câștigătorul UCI World Tour în 2014, va participa pentru prima dată în această cursă, anul 2015 fiind unul inedit din punctul de vedere al curselor în care spaniolul a ales să participe în pregătirea pentru clasicele din Ardeni. Valverde a luat toate cele 3 curse din Peninsula Arabică la rând, fiind prezent în Turul Dubaiului, Turul Qatarului, iar acum în Turul Omanului.

Rutierul celor de la Movistar a arătat o formă bună încă din Challenge Mallorca, unde a reușit să se impună în una din cele 4 curse, după o evadare de 30km. În Turul Dubaiului, Valverde a fost la un pas de victorie în etapa a 3-a, însă a trebuit să se mulțumească cu locul 2 după sprintul furibund declanșat de John Degenkolb pe cățărarea finală.

Joaquim Rodriguez a câștigat în 2013 etapa de pe Muntele Verde, dar nu a reușit în niciuna din cele 4 participări ale sale în Oman să se claseze pe podiumul final. După un 2014 dezamăgitor, rutierul de la Katusha încearcă din nou în acest sezon să câștige un mare tur, Marea Buclă și Vuelta fiind pe lista spaniolului.

Katusha va ținti atât sprinturile masive prin Kristoff, cât și clasamentul general prin Rodriguez. Astfel, rușii îl vor trimite pe Daniel Moreno pentru a fi alături pe cățărări de Purito, iar Jacopo Guarnieri, Marco Haller și Luca Paolini vor organiza un trenuleț pentru Kristoff în etapele plate.

În lipsa lui Chris Froome și Richie Porte, Sky va miza pe nou-venitul Leopold Konig pentru clasamentul general, cehul urmând a fi susținut de Wout Poels, David Lopez și Philip Deignan. Un alt ciclist de urmărit este Tejay Van Garderen ce va debuta în noul sezon chiar în Oman, cursă în care a fost al doilea la general anul trecut.

Thibaut Pinot și Rafal Majka, rutierii ce au făcut un Tur al Franței de excepție în 2014, vor conduce echipele FDJ și Tinkoff-Saxo. Fostul campion mondial, Rui Costa, va fi și el la startul de marți al celei de-a 6-a ediție a Turului Omanului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.