Romain Bardet, 24 de ani, a explodat sezonul trecut în Turul Franței, cursă în care a încheiat al 6-lea la general, după ce a stat multe etape pe podium. Rutierul celor de la AG2R pierdea tricoul pentru cel mai bun tânăr în etapa a 16-a, când ieșea și de pe podium, lâsându-l pe coechipierul său, Jean-Cristophe Peraud, mai apropae de un top 3 pe care avea să îl și obțină în cele din urmă.

Performanța de pe teren propriu era anunțată totuși de o primă jumătate de sezon în care Bardet termina pe 4 la general Turul Cataluniei, pe 10 în Liège–Bastogne–Liège și pe 5 în Critérium du Dauphiné.

ciclism.ro: Cum a decurs perioada de pregătire pentru noul sezon?

Romain Bardet: Am avut o iarnă bună, cu antrenamente dure, în care am insistat asupra punctelor mele mai slabe, în special asupra contratimpului. Din fericire, nu am avut nici o problemă de sănătate. Am început sezonul în GP La Marseillaise, la începutul lui februarie. Chiar dacă această cursă nu a avut desfășurarea pe care o așteptam, mi-am dat seama că sunt într-o formă bună pentru acest început de sezon.

Care sunt primele obiective dinaintea Turului Franței?

Primul obiectiv real este Turul Cataluniei, o cursă grea, dar în care am reușit un loc 4 anul trecut la general. Mi-ar plăcea să spun că Paris-Nice ar fi prima țintă, dar este prea devreme în sezon pentru mine. Liège–Bastogne–Liège este o altă cursă în care îmi doresc să îmi îmbunătățesc rezultatele.

După rezultatele bune obținute de rutierii francezi în Turul Franței de anul trecut, simți o presiune mai mare asupra ta din partea fanilor și a presei franceze?

Desigur, sunt mai solicitat acum, însă este un lucru suportabil. Înseamnă că performanțele obținute de generația noastră au devenit interesante pentru fani și mass-media, ceea ce reprezintă o veste bună pentru acest sport în Franța. Încerc să le ofer tot ce pot, însă obiectivele principale pentru mine rămân performanța, progresul și victoria. Personal, nu simt această presiune. Face parte din meseria mea.

Ce părere ai despre traseul ediției din acest an a Turului Franței? Crezi că îți poți îmbunătăți locul 6 obținut în 2014?

Sper că da. Am fost destul de dezamăgit că am pierdut locul 5 pentru doar 2 secunde în ultimul contratimp individual. Traseul de anul acesta mi se potrivește. Sunt multe etape montane și puțini kilometri de contratimp. Nu știu încă exact care îmi sunt limitele și ce loc aș putea obține anul acesta, un top 5 sau un loc pe podium?! Totul depinde și de cum evolează această primăvară și începutul verii. În plus, este o cursă de 3 săptămâni și orice se poate întâmpla pe parcursul ei, cel mai bun exemplu fiind ediția de anul trecut, în care Froome și Contador erau mari favoriți, dar au abandonat după câteva zile.

Bardet in tricoul alb

Romain Bardet a purtat tricoul alb 6 etape. În plan secund, Thibaut Pinot, cel care avea să îmbrace acest tricou la Paris

Ciclismul francez trece printr-o perioadă propice acum, este aceasta dovada că acest sport s-a schimbat în ultimii ani?

Cu siguranță s-a schimbat. Rutierii francezi știu că au șanse mai mari în curse decât aveau acum câțiva ani. Cu toate acestea, nu cred că este singurul motiv care să justifice aceste rezultate bune. Franța are în acest moment o generație bună de rutieri, un sistem de formare performant, iar noi nu avem nici un complex.

Este clar că tu și cu Thibaut Pinot sunteți speranțele Franței în marile tururi, crezi că se va ajunge în anii următori ca doi francezi să se lupte pentru victorie în aceste curse?

Este posibil. Thibaut îmi este un bun prieten, dar când suntem în cursă, este doar un alt rival. Cu siguranță ne dorim ca acest scenariu să devină real, fanii și presa franceză ar adora asta. Pentru mine însă, singurul obiectiv este să câștig, indiferent de adversar.

AG2R va avea din nou doi lideri în Turul Franței, care sunt avantajele și dezavantajele într-o astfel de cursă pentru o echipă care pleacă la drum cu doi rutieri ce vizează clasamentul general?

Nu este nici o problemă să fie doi lideri în cadrul echipei. Am o relație foarte bună cu JC Peraud. Calitățile noastre sunt complementare și ne înțelegem foarte bine. Este important ca echipa să aibă două variante din punct de vedere strategic, dar și în cazul în care unul dintre noi are o zi proastă.

Peraud & Bardet

Imaginea chinului prin care trece un ciclist într-o etapă montană. Peraud și Bardet, epuizați la final.

Unde crezi că mai poți progresa pentru a deveni un rutier de clasament general complet?

Punctul meu slab este contratimpul. Am lucrat din greu în această iarnă pe velodrom pentru a-mi îmbunătăți poziția pe bicicletă. Vreau să îmi dezvolt la capacitate maximă și celelalte calități pentru a putea câștiga curse mari, dar contratimpul rămâne principala mea problemă.

În afară de Turul Franței, ce cursă îți dorești să câștigi până la finalul carierei, care este visul tău din copilărie?

Liège–Bastogne–Liège este cursa care îmi place foarte mult și pe care visez să o câștig. De asemenea, mi-aș dori să câștig o etapă montană în Turul Franței.

În momentul în care te-ai apucat de acest sport, aveai vreun model în ciclism în care te regăseai?

Nu am avut idoli, dar îmi plăcea David Moncoutie, stilul lui de a concura și personalitatea sa.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.