Riscurile dietei vegetariene 1

Aflu tot mai des despre ciclişti şi diverşi alţi sportivi ce au trecut la o dietă vegetariană. Printre vegetarieni sunt şi destui profesionişi ce obţin rezultate foarte bune în competiţii şi chiar medalii aur. Să fii sportiv şi vegetarian nu este prea greu, dar sunt câteva aspecte de care trebuie să ţii cont.

Exista mai multe diete specifice – vegetariana, lacto-vegetariana si ovo-lacto-vegetariana. Lacto-vegetarienii consuma pe langa vegetale si produse lactate, ovo manânca si oua, iar vegetarienii puri se rezuma doar la roadele pamantului. In functie de meniul abordat trebuie sa fii atent la urmatoarele aspecte.

Energia si Caloriile
Ditele vegetariene sunt bogate in carbohidrati diversi cu index glicemic scazut ce aduc energie suficienta de-a lungul intregii zile. Unele vegetalele sunt pline de fibre ce par satioase dar nu aduc un aport caloric ridicat. Daca va antrenati intens aveti grija la tipul carbohidratilor si la cantitatea de fibre. Inainte de concurs consumati alimente cu un continut mai mare de calorii.

Riscurile dietei vegetariene 2

Proteinele
Marea majoritate a plantelor au cantitati scazute de proteine si o balanta dezechilibrata a aminoacizilor. Pentru un om adult nu e o problema, dar pentru sportivii tineri sau pentru cei implicati in sporturile de forta, un aport ridicat de proteine este necesar. Unele vegetale sau combinatii de vegetale au cantitati mari de proteine si e bine sa fie consumate zilnic. Nucile si semintele , branza si laptele din soia sunt exemple de vegetale bogate in proteine. Sau se pot combina leguminoase (fasole, mazare, soia, naut) cu cereale (orez, ovaz, grau) pentru a se obtine o proteina completa ce contine toti aminoacizii esentiali.

Riscurile dietei vegetariene 3

Fierul
Atletii vegetarieni pot sa dezvolte rapid deficiente de fier. Lipsa fierului duce la oboseala prematura, performante scazute si alte probleme. Femeile sunt si mai afectate de lipsa de fier datorita pierderilor de sange din perioadele menstruale. Cele mai bune surse de fier vegetal se gasesc in spanac, urzici, linte, tofu, caju si in majoritatea frunzelor verzi. Sucul de portocale baut impreuna cu aceste alimente ajuta la absorbtia fierului.

Riscurile dietei vegetariene 4

Calciul
Lacto-vegetarienii nu ar trebui sa aiba probleme cu calciul, dar veganii s-ar putea sa-i simta lipsa. Surse bune de calciu sunt cerealele, produsele din soia si legumele cu frunze verzi. La nevoie se poate lua si un supliment sub forma de capsule.

Vitamina B12
Riscurile dietei vegetariene 5Aceasta vitamina se pare ca nu se gaseste deloc in lumea vegetala. E posibil sa fie continuta in alge, dar prea putini au acces la asemenea sursa. Pentru vegani singura varianta este recurgerea la suplimente farmaceutice sau la alimente imbogatite. B12 este o vitamina importanta pentru sportivi si majoritatea consuma regulat un supliment B-Complex ce contine si restul vitaminelor din familie.

Orice tip de dieta alegeti, este esential sa consumati o varietate de fructe, legume, cereale, seminte pentru a va asigura toti nutrientii necesari. Nu va fie frica sa experimentati, sa faceti combinatii noi si sa consumati orice vegetala comestibila. Fiecare planta are beneficiile ei, deci cu cat mancati mai multe, cu atat aveti de castigat.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.