Stannard

Ultima zi din februarie coincide anul acesta cu startul sezonului clasicelor de primăvară, Omloop Het Nieuwsblad fiind prima cursă pe pavate din 2015.

Toate caracteristicile specifice clasicelor pe piatră cubică vor fi prezente și în cea de-a 70-a ediție a cursei flamande – temperaturi scăzute, ploi ce vor transforma cursa într-un coșmar pentru rutieri, cățărări scurte și abrupte, pavate alunecoase. Condițiile meteorologice au pus probleme plutonului și anul trecut, atunci când Ian Stannard (Sky) a reușit să își treacă în palmares prima sa victorie într-o clasică.

Cei 180 de cicliști înscriși la start vor porni la drum din Gent și, după 200km parcurși și 11 cățărări, vor reveni în orașul din nord-vestul Belgiei. 10 sectoare de piatră cubică îi așteaptă pe rutieri, unele dintre ele fiind suprapuse pe urcări abrupte. Celebra cățărare Taaienberg, inclusă și pe traseul Turului Flandrei, apare în Omloop Het Nieuwsblad cu 60km înainte de final, pantele de 18% putând face o selecție serioasă în pluton.

profil Omloop

Ultimul deal cu pavate, Molenberg, se află pe traseul cursei pentru a 23-a oară în istorie și ar putea decide învingătorul prin plasarea sa cu 35km înainte de final, dar și prin apropierea sa pe traseu de ultimele 3 sectoare de pavate (Padderstraat, Lippenhovestraat, Lange Munte).

Cu excepția lui Fabian Cancellara și Peter Sagan, toți specialiștii pavatelor se vor afla la start, inclusiv Bradley Wiggins care țintește atingerea unei forme bune înainte de Paris-Roubaix. Însă, campionul mondial la contratimp ar putea juca un rol secundar în Omloop, Ian Stannard fiind liderul celor de la Sky pe hârtie.

După cum ne-au obișnuit de ceva ani încoace, cei de la Etixx-QuickStep aliniază cea mai puternică echipă la startul unei curse cu pavate. Niki Terpstra (câștigător în Paris-Roubaix 2014), Tom Boonen (cvadruplu învingător în Paris-Roubaix și triplu câștigător al Turului Flandrei), Zdenek Stybar (locul 5 în Paris-Roubaix 2014), Stijn Vandenbergh (locul 4 în Turul Flandrei 2014) pot trece în orice moment la statutul de lider al echipei.

Sep Vanmarcke a câștigat cursa în 2012, iar de atunci a devenit treptat unul dintre cei mai puternici oameni pe piatră cubică. În lipsa lui Cancellara, belgianul este considerat unul dintre principalii favoriți și îi va avea alături pe Maarten Wynants, Maarten Tjallingii și Tom Van Asbroeck.

Alexander Kristoff va fi liderul celor de la Katusha în clasicele pe pavate, norvegianul având și varianta sprintului dacă va reuși să rămână în grupul fruntaș până la final. Învingător în Milano – San Remo anul trecut, Kristoff și-a arătat abilitățile și pe pavate odată cu locul 5 din Turul Flandrei 2014 și va fi greu de învins dacă nu este îndepărtat pe cățărări.

Greg Van Avermaet se află în continuare în căutarea unei victorii într-o clasică importantă, după ce anul trecut a fost atât de aproape să se impună în Turul Flandrei. Alături de Van Avermaet, BMC îl trimite în Omloop și pe Philippe Gilbert, fostul campion mondial întorcându-se pe pavate după o pauză de 2 ani.

Important de menționat este că la start se va afla și Eduard Grosu, o premieră absolută pentru ciclismul românesc. Rutierul nostru este anunțat pe lista oficială și în Kuurne-Brussel-Kurrne, o semi-clasică ce se va desfășura duminică, însă totul depinde de cum se va simți Eduard pe bicicletă după ultimele săptămâni în care a avut probleme de sănătate.

Aflată la a 67-a ediție, Kuurne-Brussel-Kuurne se decidea ptrintr-un sprint masiv până anul trecut, când organizatorii au introdus câteva cățărări mai aproape de final. Tom Boonen se impunea sezonul trecut în fața unui duo de la Belkin format din Moreno Hofland și Sep Vanmarcke.

profil Kuurne

Lista participanților coincide în mare măsură cu cea din Omloop, însă există și câteva modificări notabile printre care menționăm participarea lui Mark Cavendish pentru Etixx-QuickStep, britanicul fiind câștigătorul ediției 2012, Nacer Bouhanni (Cofidis), Moreno Hofland (Lotto-Jumbo), Brian Coquard (Europcar).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.