Ewan

Caleb Ewan

În ciclismul de șosea, sprinterii sunt cei care au șansele cele mai mari de a se face remarcați încă de la vârste fragede, iar australianul cu origini coreene Caleb Ewan este una dintre marile speranțe ale ciclismului.

Ca orice rutier australian ce se respectă, Ewan a început ciclismul pe velodrom, acolo unde a obținut multiple titluri naționale și mondiale la juniori, în diverse probe. În 2010, câștiga primul titlu pe șosea odată cu victoria în proba de fond a campionatelor naționale de juniori, pentru ca 2 ani mai târziu să se impună și în proba de contratimp. La 18 ani, australianul se făcea remarcat în cea mai importantă cursă pentru rutierii sub 21 de ani, Tour de l’Avenir, unde câștiga primele două etape.

Anul trecut, Ewan a fost la un pas de a deveni campion mondial U23, fiind nevoit să se mulțumească cu argintul la Ponferrada, o performanță care însă i-a convins pe cei de la Orica GreenEDGE să îl transfere încă din acest sezon. Marea speranță a Australiei a confirmat la profesioniști încă din primele curse ale anului, reușind să obțină două victorii de etapă în Herald Sun Tour, la care se adaugă un loc 2 la campionatele naționale, în proba de fond.

Florian Sénéchal

Au trecut 18 ani de când un francez câștiga Paris-Roubaix, Frédéric Guesdon fiind cel care reușea în 1997 să se impună în Infernul Nordului, după un sprint în care îi învingea pe Jo Planckaert și Johan Museeuw. În Sylvain Chavanel și Sebastien Turgot au stat speranțele francezilor în ultimii ani în cursele pe piatră cubică, însă Florian Sénéchal este cel ce ar putea pune capăt acestei secete, fiind creditat de toți specialiștii cu șanse mari de a câștiga în următorii ani astfel de curse.

Senechal

Actualul rutier al celor de la Cofidis a câștigat Paris-Roubaix la juniori în 2011, iar anul trecut, la prima participare în cursa seniorilor și în ciuda problemelor tehnice, a terminat cursa pe un onorabil loc 49, în același timp cu Filippo Pozzato.

2015 ar putea fi anul în care Sénéchal va face următorul pas și va obține o clasare în primii 10 în Turul Flandrei sau Paris-Roubaix, în ciuda celor doar 21 de ani, fiind cunoscut faptul că în astfel de curse îți trebuie multă experiență pentru a rămâne în frunte până la final.

Eddy Merckx rămâne cel mai tânăr câștigător al Paris-Roubaix după al Doilea Război Mondial, belgianul reușind să se impună în 1968 la numai 22 de ani și 300 de zile.

Sebastian Henao

Clișeul ”fratele/vărul mai mic este mai talentat” nu se aplică neapărat și în ciclism, saltul unor rutieri precum Juraj Sagan sau Dayer Quintana la echipe de World Tour fiind mai mult moftul fraților mai celebri, satisfăcut de către echipele la care evoluează aceștia.

Nu același lucru putem spune și despre Sebastian Henao, adus la Sky la recomandarea vărului său Sergio Henao. Columbianul a impresionat încă de la prima sa participare într-un mare tur, reușind un loc 22 final în clasamentul general al Turului Italiei 2014.

Sebastian-Henao

Columbienii au revenit la putere în marile tururi, iar Henao a reușit să se remarce în Giro, în ciuda luptei dintre Uran și Quintana pentru victoria finală. Ciclistul de la Sky a reușit la numai 20 de ani să încheie pe locul 8 contratimpul în cățărare din etapa a 19-a, obținând o performanță mai bună decât rutieri precum Cadel Evans, Wilco Kelderman, Daniel Moreno, Ryder Hesjedal sau Samuel Sanchez.

Echipa britanică plănuiește să îl trimită din nou în Turul Italiei, acolo unde va trebui să lucreze pentru Richie Porte și Leopold Konig, însă ar putea lupta în paralel și pentru tricoul alb.

Miguel Angel Lopez

Un alt columbian ce ar putea domina marile tururi peste câțiva ani este Miguel Angel Lopez, învingător în Tour de l’Avenir și Turul Columbiei U23 sezonul trecut, performanțe ce i-a făcut atenți imediat pe cei de la Astana, kazahii recrutatându-l pentru 2015.

Lopez Miguel

Lopez este originar din Boyaca, regiunea columbiană cea mai prolifică în ceea ce privește lansarea de tinere talente în elita ciclismului. Felix Cardenas, Mauricio Soler, frații Quintana și frații Parra sunt doar câțiva dintre numeroșii rutieri ce s-au născut în Boyaca și au ajuns la cel mai înalt nivel în ciclism.

Ciclistul celor de la Astana este poreclit ”Superman” pentru că într-o zi în care ieșise să se antreneze, a fost atacat de niște hoți ce încercau să îi fure cursiera, însă acesta s-a luptat și a reușit să fugă pe bicicletă, chiar dacă fusese înjunghiat de atacatori.

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.