Niccolo Bonifazio
Italienii se află de ceva timp în căutarea unui sprinter de talia lui Cipollini sau Petacchi, iar rutieri precum Andrea Guardini, Sacha Modolo sau Giacomo Nizzolo nu au confirmat încă în marile tururi și în clasicele cele mai importante.
Următoarea mare speranță a ciclismului din peninsulă este sprinterul de 21 de ani Niccolo Bonifazio, ciclist ce evoluează pentru Lampre-Merida. Acesta tocmai a câștigat Premio Città di Lugano la începutul lunii, o cursă valonată, în care a reușit să se mențină în grupul fruntaș compus din 17 rutieri și i-a depășit la sprint pe Francesco Gavazzi și Matteo Montaguti.
Tânărul italian spune că iubește cursele belgiene: ”Sper să obțin rezultate bune în aceste curse în anii ce vor veni. Anul trecut am participat în toate, dar nu am fost într-o formă bună din cauza unei accidentări la genunchi.”, spune Bonifazio. Cât despre clasica la care visează orice italian, Milano – San Remo, ciclistul celor de la Lampre spune: ”Nu știu ce pot să fac în această cursă. Milano – San Remo trece pe drumurile pe care le cunosc metru cu metru și este o cursă la care visez de mult timp”.
Merhawi Kudus
Ciclismul african începe să fie din ce în ce mai competitiv și propune nume din ce în ce mai interesante în plutonul profesionist. Unul dintre cei mai talentați tineri cățărători este eritreanul Merhawi Kudus ce și-a început cariera europeană ca stagiar al echipei Bretagne-Séché la sfârșitul lui 2013, pentru ca în 2014 să fi cooptat cu normă întreagă de către MTN-Qhubeka.
După ce anul trecut cei de la MTN au devenit prima echipă africană ce a participat într-un mare tur (Vuelta), în 2015 aceștia au fost invitați în premieră în Turul Franței, iar tânărul Kudus este anunțat la start.
Rutierul din Eritrea a încheiat pe locul 2 la general Turul Langkawi 2014, după o performanță remarcabilă pe cățărarea Genting Highlands. În Turul Spaniei a fost al 92-lea la final, însă simpla participare într-o competiție de 3 săptămâni fără a abandona este o reușită pentru un rutier de 20 de ani.
Kudus a avut un început de an bun, fiind unul dintre actorii principali în etapa câștigată de Alejandro Valverde în Challenge Mallorca, pentru ca peste câteva săptămâni să reușească în Ruta del Sol un loc 7 pe Alto de Hazallanas, într-o etapă câștigată de Alberto Contador și în care a sosit în fața unor cățărători cu experiență mai mare în pluton precum Peter Kennaugh, Jurgen Van Den Broeck, Maxime Monfort sau Pierre Rolland.
Mathieu Van Der Poel
Olandezul de 20 de ani a devenit în februarie cel mai tânăr campion mondial la ciclocros, având o vârstă chiar mai mică decât câștigătorul titlului la U23. Pe lângă calitățile excepționale pe care le-a etalat în ciclocros, Van Der Poel a cochetat și cu ciclismul de șosea și, cel mai probabil, va ajunge la o echipă importantă după 2017, atunci când i se va încheia contractul cu echipa sa de ciclocros BKCP-Powerplus.
Talentul precoce s-a concretizat și în cursele de șosea, în 2013 olandezul câștigând aurul la Campionatele Mondiale de la Firenze în proba de șosea rezervată juniorilor. Anul trecut reușea o victorie în Ronde van Limburg dintr-un pluton plin de rutieri profesioniști, fiind mai rapid la sprint decât Paul Martens și Greg Henderson.
Ryan Mullen
La capitolul contratimpiști, Ryan Mullen este văzut ca un posibil urmaș al lui Tony Martin și Fabian Cancellara. Irlandezul de 20 de ani a pierdut, anul trecut, la miimi de secundă titlul de campion mondial U23 la contratimp în fața lui Campbell Flakemore.
Mullen evoluează pentru echipa lui Sean Kelly, An Post – Chain Reaction și, în ciuda succeselor din 2014, a ales să continue pentru echipa susținută de federația irlandeză: ”Ar fi fost simplu să merg la o echipă mai puternică, să petrec un an fiind bătut măr de rutieri precum Nibali pe o cățărare, fără a concretiza în nici un fel potențialul pe care cred că îl am”.
La numai 19 ani, Mullen a reușit să câștige titlul național pe șosea în 2014, aceasta fiind și cea mai importantă victorie până în momentul de față a irlandezului: ”Când am câștigat tricoul de campion național am fost atât de fericit, însă, în același timp, mă gândeam că fac parte dintr-un grup de rutieri în care îi regăseam pe Daniel Martin sau Nicolas Roche, și îmi spuneam că nu pot pedala ca ei, deci cum voi putea justifica acest tricou în Turul Marii Britanii?!”. Însă, Ryan reușea să lase o impresie bună în contratimpul din Turul Marii Britanii, terminând în fața unor rutieri precum Alex Dowsett, Leopold Konig sau Peter Velits.
Phil Bauhaus
Chiar dacă de la Ullrich încoace nemții nu au mai produs nici un rutier de clasament general, aceștia au compensat prin numărul și calitatea sprinterilor oferiți lumii ciclismului în ultimii 7-8 ani. După Andre Greipel, Marcel Kittel și John Degenkolb, Germania mai propune un sprinter plin de talent și cu un viitor plin de promisiuni în față.
Phil Bauhaus are numai 20 de ani, însă s-a făcut deja remarcat printre ”cei mari” anul trecut, când reușea să se impună în două etape din Turul Portugaliei. Cea mai importantă echipă germană, Bora – Argon 18, l-a cooptat imediat pe tânărul rutier, oferindu-i un contract pe 2 ani.
Chiar dacă scena sprinterilor devine din ce în ce mai aglomerată, Bauhaus pare că are toate calitățile pentru a se impune la cel mai înalt nivel.