A fost creat un oţel mai uşor decât titanul 1

Oţelul a fost mult timp singurul material din care au fost construite majoritatea pieselor de bicicletă. Apoi a apărut aluminiul, un metal ceva mai usor şi mai rigid decat otelul, dar mai moale şi mai friabil. Însă regele metalelor pentru biciclete este fără îndoială titanul. Sau mai bine-zis a fost, deoarece a apărut un aliaj de oţel cu proprietăţi superioare.

Oţelul are foarte multe avantaje  – este rezistent, elastic, ieftin, se prelucreaza usor si se sudeaza simplu. Probabil singurul dezavantaj este greutatea mai mare decat a metalelor concurente. Titanul este un element extraordinar, foarte rezistent si foarte usor. Dezavantaje ce il fac greu de folosit ţin de prelucrarea dificila si preturile finale mari. Aluminiul este foarte usor si rigid, dar nu are o rezistenta mare, poate crapa pe neasteptate si imbatraneste repede.

Un aliaj ce combina calitatile tuturor metalelor a fost recent creat intr-o oţelărie din Coreea de Sud. Noul aliaj este rezistent, usor si ieftin. Pare prea frumos sa fie adevarat, nu-i asa? Este cu 13% mai putin dens decat otelul normal si are aproape acelasi raport rezistenta/greutate ca si titanul. Aliajele de otel sunt in mod obisnuit imbogatite cu crom, molibden, mangan, siliciu, sulf, fosfor.

Noul oţel are in compozitie si o mica cantitate de aluminiu. S-a incercat si in trecut obtinerea unor combinatii intre fier si aluminiu, dar aliajul rezultat crapa foarte usor. Inginerii coreeni au introdus in amestec si o mica doza de nichel, ce impiedica materialul sa se fisureze. Acest otel este ideal pentru constructia de cadre, furci si alte componente si accesorii de ciclism.

Momentan, acest aliaj va fi folosit preponderent de armata, de industria aeronautica si de producatorii de autoturisme. Vor trece multi ani pana ce primele cadre de bicicleta vor fi fabricate si folosite. Abia dupa ce celelalte industrii isi vor face plinul, vor putea si fabricantii de cadre sa capete cate ceva. Si cine stie daca pana atunci nu va fi inventat un aliaj de titan si aluminiu cu proprietati superioare…

Sursa: CyclingWeekly

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.