Shimano RS330 - roţi ieftine şi bune 1

Modelul entry-level de roţi de la Shimano a fost upgradat recent cu o serie de caracteristici noi. Noul model se numeşte RS330 şi înlocuieşte modelul anterior RS31. Haideţi să vedem cu ce vin în plus aceste roţi.

Principala imbunatatire adusa noului model consta in marirea profilului pana la 30mm. Acest profil aerodinamic ajuta rotile sa taie aerul mai usor si aduce un plus de rezistenta jantelor. RS330 se fabrica doar pentru cauciuc cu camera si nu va aparea o versiune cu baieu in viitorul apropiat.

Shimano RS330 - roţi ieftine şi bune 2

Schimbarea spitelor la roata din spate este un alt update important. De la cele 20 de spite egal ditribuite, s-a trecut la 21 de spite aranjate 2:1. O spita in plus are un impact minor asupra rezistentei rotii, dar totusi nu e neglijabil. In schimb aranjarea spitelor in modelul 2:1 s-a dovedit foarte util. Numit OPTBAL acest sistem imparte cele 21 de spite in 14 pe partea dreapta si 7 pe partea stanga. Spitele de pe dreapta sunt impletite 2x iar cele de pe stanga sunt aranjate radial. Roata fata are 16 spite, toate radiale. Spitele sunt dublu subtiate si aplatizate.

RS330 sunt cele mai adanci jante de aluminiu de la Shimano, cu al lor profil de 30mm. In mod surprinzator, Shimano nu a publicat si latimea acestor anvelope, dar se pare ca se recomanda a fi folosite cu anvelope late de 20-25mm. Un alt upgrade apare si la butuci. Caseta este compatibila cu 11 pinioane, iar cu ajutorul unui distantier inclus se poate folosi cu 8, 9 sau 10 pinioane. Comparativ cu alte roti ieftine, acest model beneficiaza de un sistem de conuri si cuvete mult mai calitative, de nivelul rotilor Ultegra.

Shimano RS330 - roţi ieftine şi bune 3

Deoarece s-a intentionat realizarea unor roti solide si ieftine, greutatea a fost lasata pe planul secund. E si normal, nu le poti avea pe toate. Greutatea totala a rotilor este de 2024 de grame, cu 845g faţa şi 1179g spatele. In ciuda greutatii rotile au performante bune datorita conurilor excelente si a profilului aerodinamic. WH-RS330 costa 270 de euro/set cu tot cu axurile de strangere.

1 COMMENT

  1. “Calitativ” nu are grad de comparatie, deci corect e “conuri si cuvete de calitate mai buna” sau “conuri si cuvete mai bune din punct de vedere calitativ” (redundant totusi).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.