Cycling: 77th Gent - Wevelgem 2015

Vânturile reci și puternice dinspre Marea Nordului au spulberat plutonul cu rafale de până la 80km/h duminică, în Gent-Wevelgem. Doar 39 de cicliști au supraviețuit vremii și au ajuns cu bine în Wevelgem după 239km de chin, restul de 160 de rutieri fiind forțați să abandoneze fie din cauza căzăturilor, fie din cauza condițiilor meteorologice crunte.

Unii cicliști au fost aruncați de rafalele de vânt în șanturile noroioase sau în canalele cu apă rece de pe marginea drumului. Alții, precum Bradley Wiggins, au abandonat mai devreme pentru a evita pericolele. Rutierii s-au înghesuit în mașinile tehnice sau au cerut localnicilor indicații despre cel mai scurt traseu spre hotel.

Luca Paolini a fost cel care s-a adaptat cel mai bine condițiilor excepționale și a reușit să câștige cursa, în ciuda celor două căzături pe care le-a suferit.

Geraint Thomas (Sky) a trecut al treilea linia de finish și a declarat la sfârșit pentru velonews: ”Nu am mai pedalat niciodată pe un asemenea vânt. A fost incredibil! Știam că va fi vânt, însă a fost haos total. Era foarte greu să te menții pe bicicletă”. Galezul nu a fost atât de norocos încât să scape de căzături, acesta fiind spulberat pe marginea drumului și aruncat pe iarbă. Ca mulți alți rutieri, Thomas s-a urcat din nou în șa și a continuat cursa, reușind o clasare pe podium în cele din urmă.

Paolini a fost și el surprins de puterea cu care a suflat vântul: ”Au fost condiții extreme. Vântul era atât de violent încât nu puteam să formăm o trenă precisă. Am văzut mulți rutieri căzând pe șosea”.

Hayman

Dificultățile de menținere a bicicletei pe șosea au apărut după 73km din cursă, când traseul a schimbat direcția spre sudul Belgiei. Rafale de vânt cu viteze de 80-90km/h loveau plutonul din dreapta ceea ce dus la numeroase căzături și, implicit, accidentări. Martin Velits și Edvald Boasson Hagen au părăsit cursa cu fractură de claviculă, Mathew Hayman a aterizat într-un canal de irigații, în timp ce o jachetă de ploaie a ajuns între spițele lui Jack Bauer care și-a aruncat nervos bicicleta.

Vocile ce susțin apariția unui protocol în cazul unor condiții meteorologice extreme sunt din ce în ce mai puternice în plutonul profesionist, mai ales după etapa din Turul Omanului în care cauciucurile anumitor rutieri au explodat din cauza asfaltului încins, dar și după zăpada de pe Monte Terminillo ce le-a făcut viața grea cicliștilor în Tirreno-Adriatico.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.