Cycling: 105th Milan - Sanremo 2014

Luca Paolini este unul dintre cei mai experimentați rutieri din actualul pluton profesionist și căpitanul celor de la Katusha pe șosea în cele mai importante curse. Italianul a reușit în ultimele două sezoane să îl ghideze pe Alexander Kristoff spre victorii în Milano – San Remo și Turul Flandrei, însă a izbutit și câteva succese în plan personal, cel mai recent fiind cel din Gent-Wevelgem. Zilele acestea, Paolini participă în Turul Italiei și speră să își treacă în palmares a doua victorie de etapă în cursa de pe teren propriu, competiție în care a debutat abia în 2013, pe când avea 36 de ani.

ciclism.ro: Cu ce gânduri abordezi ediția din acest an a Turului Italiei?

Luca Paolini: Am avut deja o primăvară foarte bună, atât cu echipa prin Alexander Kristoff, cât și în plan personal cu victoria din Gent-Wevelgem. Sunt foarte fericit pentru acel succes pentru că a fost puțin neașteptat, dar foarte important pentru mine în același timp. M-a convins că încă mai pot realiza lucruri frumoase în ciclism. În aceeași măsură, a fost mulțumitoare și munca pe care am depus-o pentru echipă și în special pentru Kristoff în sezonul de clasice. Așadar, mă aflu în Giro într-o formă foarte bună și fără nici un stres. Vreau să mă bucur de acest spectacol minunat.

Într-adevăr, Katusha a avut o primă parte de sezon foarte bună, dar care sunt obiectivele echipei în Turul Italiei?

În primul rând, avem un lider pentru clasamentul general în persoana lui Iurii Trofimov care va lupta pentru un loc între primii 10, însă avem și mulți rutieri ce vor încerca să câștige etape din evadare.

Ilnur Zakarin a impresionat pe toată lumea în Turul Romandiei, crezi poate fi surpriza acestui Giro?

Este primul său Tur al Italiei și chiar primul mare tur din carieră, cred că are nevoie să acumuleze experiență în astfel de curse. Însă, ai dreptate, este într-o formă foarte bună după Romandia și are capacitatea de a-și surprinde rivalii. Este puternic și motivat.

Ai ajuns la 38 de ani, câți ani te mai vezi practicând acest sport?

Sincer, nu știu. Victoria din Gent-Wevelgem mi-a oferit multă motivație și putere de a continua în ciclism. Cred că încă mai pot realiza lucruri frumoase atât pentru echipă, cât și pentru mine. Să vedem ce se va întâmpla în Giro întâi.

Care este cheia succesului pentru Katusha în acest sezon, viitorul incert al echipei este o motivație suplimentară ?

Nu, din câte știu eu, viitorul proiectului va fi asigurat în continuare de către domnul Makarov, deținătorul companiei Itera, care este un mare fan al ciclismului și iubește această echipă. Așa că totul este în regulă la echipă.
Cât despre succesele din acest an, toți oamenii din cadrul echipei muncesc din greu în fiecare sezon, însă în 2014 ne-a lipsit norocul în toate acele căzături și accidentări. Anul acesta am putut colecta toate aspectele pozitive – pregătirea foarte bună din iarnă, norocul, experiența, puterea lui Alexander Kristoff, noua generație de cicliști ruși ce au progresat mult în ultimii ani.

Campionatele Mondiale de la Richmond reprezintă o țintă pentru tine? Ce părere ai despre traseul din acest an ce conține secțiuni de piatră cubică?

Nu pot să spun multe lucruri despre Mondiale în acest moment. Este adevărat că am participat deja în Turul Trentino alături de echipa națională a Italiei și poate că voi fi inclus în lotul ce va merge în SUA, dar mai este mult timp până atunci.

Unul dintre obiectivele majore pe care Katusha și le impunea în momentul înfințării echipei era acela de a da un câștigător de mare tur de naționalitate rusă, crezi că există în echipă în acest moment un rutier care să poată realiza acest lucru?

Totul este posibil în ciclism dacă îți stabilești un obiectiv și faci tot ce îți stă în putință pentru a-l realiza. Un rus care să se impună într-un mare tur? De ce nu? La Katusha avem un grup de tineri talentați ce ar putea ajunge pe podiumurile marilor tururi în câțiva ani. Chiar cred asta.

Ce îți mai dorești să realizezi în acest sport până la finalul carierei?

Vreau să continui să realizez lucruri frumoase în ciclism. Ar fi minunat să pot să îl ajut pe Kristoff să câștige încă o clasică monument, să reușesc încă un succes de etapă în Giro, poate să câștig o clasică sau să ajut echipa Italiei să se impună la Campionatele Mondiale.

Care au fost rutierii alături de care ai avut șansa să pedalezi de-a lungul carierei și care te-au impresionat cel mai mult?

Am avut șansa de a fi coleg cu mulți mari campioni de-a lungul anilor, începând cu Paolo Bettini și terminând cu Alexander Kristoff.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.