Alături de Turul Elveției, Criterium Dauphiné este prin tradiție cursa pregătitoare pentru Turul Franței, traseul fiind de multe ori unul asemănător cu cel din Marea Buclă, dar la o scară mai mică.

Organizatorii au renunțat la clasicul prolog ce deschidea cursa și au ales pentru prima rundă o etapă în linie în lungime de 132km, însă nu una dedicată sprinterilor puri cum se obișnuiește la începutul unei curse de o săptămână, ci una cu 8 cățărări repertoriate pe traseu. De altfel, cam toate etapele din această ediție sunt presărate cu cățărări, întregul traseu fiind construit parcă special pentru rutierii de general și pentru atacanți, sprinterii având la dispoziție doar două etape și nici acelea clare. Cel mai probabil, rutieri precum Bouhanni, Mezgec sau Modolo vor abandona după prima jumătate a cursei și asta pentru că ultimele 4 etape au final în ascensiune.

TalanskyAndrew Talansky îi lua tricoul galben lui Alberto Contador chiar în ultima etapă, anul trecut

Câștigătorul de anul trecut, Andrew Talansky, va reveni în cursă și va fi liderul celor de la Cannondale-Garmin, americanii având la dispoziție și planul B prin Daniel Martin. Talansky nu a avut un început de sezon grozav din cauza mai multor probleme de sănătate, însă a devenit campion național la contratimp în luna mai și speră ca acest trend ascendent să continue până în Turul Franței.

Ultimii doi câștigători ai Marii Bucle, Vincenzo Nibali și Chris Froome, se întâlnesc din nou în Dauphiné, după ce s-au mai confruntat în acest an și în Turul Romandiei, cursă în care italianul a obținut locul 10, iar Froome a încheiat pe 3. Nibali a urmat și în acest an aceeași strategie de pregătire pentru Turul Franței ca și în 2014, prestațiile din cursele premergătoare celui mai important tur al anului fiind la fel de șterse ca în sezonul trecut.

Chris Froome s-a impus în Criterium Dauphiné în 2013, an în care îmbrăca tricoul galben și la Paris, iar în 2014 a fost al 12-lea la general. Rutierul celor de la Sky a participat doar în 4 curse în primele 5 luni ale anului, singura victorie fiind cea din luna februarie, în Ruta Del Sol.

Alejandro Valverde are două victorii la activ în Dauphiné, iar cu o nouă clasare bună, spaniolul își va consolida poziția de lider în clasamentul UCI World Tour. După o primăvară foarte productivă, cu victorii mari în Fleche Wallonne și Liege-Bastogne-Liege, Valverde începe a doua parte a sezonului în care trebuie să își etaleze calitățile de rutier de mare tur, căci după Dauphiné urmează Turul Franței și Turul Spaniei, curse în care va fi unul dintre liderii echipei Movistar, alături de Nairo Quintana.

Favoriții locali, Romain Bardet și Jean-Christophe Peraud, se vor afla și ei la startul de duminică al cursei, la fel ca și Tejay Van Garderen, Joaquim Rodriguez, Bauke Mollema sau Wilco Kelderman, alți rutieri ce vizează o testare a forțelor înaintea Turului Franței.

 

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.