Naum

Radu Naum a format alături de Radu Banciu unul dintre cele mai apreciate cupluri de comentatori sportivi pe care i-a avut televiziunea din țara noastră, în ciuda faptului că cei doi au apărut la microfoanele tansmisiunilor din ciclism într-o perioadă în care acest sport era unul obscur în România. Plecarea celor doi Radu de la Eurosport, în 2009, a lăsat un mare gol într-un domeniu al comentariului sportiv în care cu greu mai găsești voci care să te țină în fața ecranelor cu orele.

ciclism.ro: În ce măsură mai urmărești ciclismul acum?

Radu Naum: În măsura timpului. Sunt cu un ochi pe Turul Italiei pentru că există evenimentul unic al participării românești și pentru că unii dintre rutierii de acolo vor veni la Turul Sibiului pe care îl voi comenta pentru Digisport. Inclusiv Grosu și Tvetcov vor fi în cursa din 1-5 iulie.

Îmi aduc aminte că la Eurosport erați întrebați tot timpul ”când vom vedea un român în Turul Franței?”. Iată că acum avem doi în Turul Italiei, nu este uluitor că o țară care investește foarte puțin spre nimic în acest sport a reușit acest lucru?

Dar exact asta e istoria României în ultimii cel puțin 10 ani! O țară condusă de oameni care nu au făcut posibilă o politică a sportului, ca în orice țară civilizată, și pe care nimeni nu îi ia de gât pentru asta. Când Țiriac îmi spunea în 2004 despre declinul care avea să vină am crezut că e doar un defetism tipic românesc, dar acum înțeleg ca simțise exact pulsul. E evident: politicieni care nu fac mișcare decât pentru a-și trata cotele de audiență nu se vor îngriji de starea sportului națiunii, cel de performantă fiind doar partea de excelență, ca în educație. Masa de practicanți e cea care dă cultura unui popor. Din fericire, țara a început să se organizeze și singură. Cazul lui Edi Grosu, sprijinit de propria familie și plecat repede în străinatate nu e diferit de cel al Simonei Halep. Așa se face performanța la noi. Glumind amar, ar trebui ca fiecare familie sa arboreze propriul steag în competiții, ca pe vremea turnirurilor…

Ce parere ai despre întâmplarea cu Richie Porte și cei de la Orica?

Mi se pare că, totuși, regulile trebuie respectate. Dacă nu sunt bune, să fie schimbate, dar cât timp există și nimeni nu a făcut scandal pe tema asta înainte de a fi lovit de una dintre ele, e fără rost să mai vorbim. Iar dacă Porte nu știa că nu are voie să ia o roată de la un ciclist de la altă echipă, asta e chiar de râs. La banii investiți… Mai gravă e, după mine, cooperarea inter-echipe dintre australieni, care e complet contra spiritului competiției. Nu suntem la Campionatele Mondiale. E blat de tip fotbal.

Cum ți se pare plutonul actual în comparație cu cel de acum 10 ani? Mulți oameni din ciclism spun că dopajul nu mai este practicat în masă ca pe vremea monstruaselor echipe Festina, ONCE, Telekom sau US Postal, însă parametrii obținuți de cicliști pe cățărări sunt la fel de impresionanți sau chiar mai buni decât cei ai lui Pantani, Armstrong sau Ullrich

Nu cred că mai există dopajul de altă dată, dar ce știu eu?… E clar că oamenii sunt supravegheați mai mult ca oricând și oriunde (apropo de fotbal sau tenis). Astana a fost la un pas de excludere, că a rămas în World Tour ține, într-adevăr, de politicianismul care grevează orice federație internațională. Întrebările în legătură cu această formație apar cu atât mai mult cu cât vedem cât de consistentă e prezența lor în Giro, cu Tiralongo, fost la Fassa Bortolo (formație cu trecut întunecat) și toți ceilalți. De asemenea, când îl vezi pe Zakarin luând mai mult de un minut în câțiva kilometri la final de etapă grupului de evadați în care se afla, îți cam vine să te uiți în altă parte. Nu, nu e totul curat. Dar nici nu mai există, cred, sper, nenorocirile din trecut. Personaje ca Vandenbroucke sau Pantani, morți din supraconsum, nu se mai perindă prin pluton. Alte discipline ar trebui sa ia exemplu de la ciclism.

Nu ți se pare că cicliștii ce au fost suspendați pentru dopaj sunt judecați cu dublă masură? De exemplu, rutieri dovediți, precum Contador sau Basso, rulează acum fără nici o problemă în Giro, ba chiar spaniolul este ținut în vitrină de organizatori, însă Rebellin și Schumacher nu au fost primiți în cursă…

Ba da, există o dublă masură. Depinde și de fiecare caz în parte. Contador n-a recunoscut niciodată ca s-a dopat. Iar Basso e de două ori câștigător în Giro. Și, da, Tinkoff e o altă echipă de privit cu circumspecție.

Floyd Landis a propus legalizarea dopajului in sport, vezi ca fiind realizabil un astfel de demers în viitor?

Să fiu scuzat, dar mi se pare o prostie. Am mai întrebat: cine își asumă morții care vor rezulta dintr-o folosire fără limită a substanțelor cu potențial devastator? Și care mai e interesul să vezi niște Zombi sau diferite variante de Hulk pe șosea? Cine vrea asta, să meargă să se uite la John Cena și compania de saltimbanci.

De când ai plecat de la Eurosport, ai primit vreodată invitația de a comenta o etapă/cursă de ciclism alături de actuala echipă? Încă există o mare parte din public care așteaptă să te audă măcar din postura de invitat, dacă o întoarcere definitivă nu e posibilă

Nu, dar nici nu era logic să se întâmple asa. Activez la un alt post de televiziune, Digisport, pentru care am alte obiective de realizat. Plus că eu și cu Banciu suntem istorie. Nu-i mai poți pune pe bicicletă pe Hinault și Lemond, nu? Glumesc. Îi poți pune, la o adică. Și eu sunt încă “pe bicicletă”, comentez  această fabuloasă aventură care este Turul Sibiului, o cursă de nivel 2.1 cum nu au multe tări din Est și care se face an de an cu eforturi uriașe de energie și  entuziasm ale organizatorilor (în frunte cu Adrian Aldea) și ale unui oraș care e o binecuvântare pentru arte, sport și turism în România. În plus, îi urmăresc cu plăcere și interes pe cei care au venit după noi la comentariul marilor curse internaționale. Dar e nevoie să mai punem mâna pe lopeți și la noi, dacă tot vrem o altfel de țară.

Ciclismul a câștigat masiv în popularitate în ultimii ani ca sport de recreație în România, crezi că există vreo șansă ca o televiziune românească de sport să achiziționeze la un moment dat drepturile de retransmisie măcar a Turului Franței?

Ar fi posibil atunci când performanța vreunui român va justifica un important efort financiar.

Știu că ești un admirator al celor de la Pink Floyd și vreau să te întreb dacă mai credeai într-un album al trupei înainte de a afla despre The Endless River și ce impresii ți-a lăsat după ascultare acest album cu care criticii nu au fost foarte indulgenți?

Da, știam că va mai ieși un album, dar nu, nu credeam ca va fi un album Pink Floyd, și nici nu e. Endless River e altceva, e cântecul unor lebede. Nu sunt un critic al acestui album, mie mi-a plăcut, e ca o muzică de meditație, am vizitat câteva zări ascultându-l. Greșeala e să-l compari cu vreo altă lucrare a trupei. Cred că trebuie înțeles momentul și savurată calatoria. Ce rost are sa simți frustrări? Să nu ne mai tot uităm în trecut. Să ne bucurăm de clipă, orice ne-ar aduce.

2 COMMENTS

  1. vreau sa aflu numele comentatorilor de pe eurosport giro ditalia.in alte natiuni sunt de gasit,in romania de ce nu apar?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.