bandaj

Din păcate, pasiunea pentru ciclism implică și riscul unor accidente în timpul curselor sau antrenamentelor, iar de cele mai multe ori acestea provoacă leziuni cutanate superficiale, mai exact escoriații sau julituri, așa cum sunt cunoscute ele în limbaj popular.

Doctorul celor de la Sky, Richard Usher, ne explică modul în care cicliștii profesioniști sunt tratați în cazul unor astfel de leziuni: ”În primul rând, trebuie să verifici dacă nu există și alte răni, apoi trebuie stopată sângerarea și acoperite provizoriu leziunile cutanate până când acestea vor putea fi curățate și pansate cum se cuvine”.

Dacă urmărești cursele de ciclism la televizor, este imposibil să nu fi observat rutieri bandajați care continuă să pedaleze în ciuda rănilor. Dar ce fel de pansamente și bandaje folosesc doctorii echipelor profesioniste? ”Utilizăm o varietate de pansamente ce conțin alginat și argint, toate fiind furnizate de Systagenix”. Feșele cu alginat conțin derivați din alge și sunt folosite pe leziunile umede.

Când pansamentul se umezește, se formează lent un gel care absoarbe lichidul de pe escoriație. De cealaltă parte, argintul este un antiseptic ce va împiedica dezvoltarea florei bacteriene la nivelul leziunii și o eventuală infecție. Doctorul Usher avertizează: ”Cel mai eficient mod de tratare al unei escoriații este acela de a o ține acoperită cel puțin 24 de ore. Un pansament cu iodină va menține rana curată”.

Hoogerland

Antrenamentele solicită mult toate marile funcții, iar vindecarea este un proces care va spolia la rândul său organismul. Recuperarea inadecvată, adică o alimentație defectuoasă asociată cu o odihnă insuficientă, poate încetini procesul de vindecare prin privarea organismul de  elemente esențiale ce participă la refacerea țesuturilor. ”Prin răni se pot pierde proteine. Pe cale de consecință, tratarea acestora trebuie însoțită de o alimentație potrivită. Așadar, trebuie subliniată importanța unui aport mai mare de proteine în astfel de situații”, spune Usher.

Menținerea escoriațiilor umede va încuraja procesul de vindecare, fără a lăsa în urmă o cicatrice. Cercetări recente au demonstrat că, deși protejează organismul de o eventuală infecție, crustele împiedică refacerea epidermului. O crustă mai moale va permite o refacere mai rapidă, însă menține-o acoperită pentru a preveni infectarea rănii.

Curăță escoriația pentru a te asigura că nu există impurități în țesut și spal-o cu iodosept sau cu apă oxigentă pentru a asigura asepsia regiunii și pentru a preveni infecțiile. Menține acoperită rana cel puțin 24 de ore.

Bandajul circular ar putea arăta ca niște ciorapi din plasă, dar este important pentru menținerea fixă a pansamentului, în special atunci când ești pe bicicletă.

Pe lângă alimentație, și odihna are un rol foarte important în vindecare, așa că permite-i organismului să își refacă rezervele și acordă-i repausul de care are nevoie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

via CyclingWeekly

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.