favoriti TDF

Orașul olandez Utrecht se pregătește să dea startul celei de-a 102-a ediții a Turului Franței. Sâmbătă, 4 iulie, rutierii vor avea în față un contratimp individual de 13,8km în prima etapă a Marei Bucle, însă acesta nu reprezintă principalul obstacol din prima săptămână a cursei.

Vânturile de pe coasta Olandei ce ar putea crea borduri în pluton în etapa a 2-a, traseul valonat și cu final pe Mur de Huy din etapa a 3-a și pavatele din etapa a 4-a  ar putea scoate din joc mai mulți favoriți chiar înainte ca Turul Franței să ajungă în munți. Cea mai recentă dovadă a influenței pe care o au astfel de etape în clasamentul general este chiar ediția de anul trecut, când Vincenzo Nibali a câștigat peste 2 minute în etapa a 5-a față de rivalii săi, iar Chris Froome a abandonat.

etapa a 4-a

Majoritatea specialiștilor văd o luptă în 4 anul acesta, asta în cazul în care Nibali, Froome, Contador și Quintana vor scăpa cu bine de etapele nervoase din prima săptămână. Câștigător detașat anul trecut al tricoului galben, Vincenzo Nibali a urmat și în acest sezon același program clasic de pregătire ca și în 2014, fără a obține rezultate remarcabile de-a lungul sezonului, dar ridicându-și nivelul gradual de la cursă la cursă.

Ca și în sezonul trecut, liderul celor de la Astana a reușit să se impună în proba de fond a campionatelor naționale și va purta din nou tricolorul Italiei pe echipament. Nibali va avea alături o echipă puternică cu Michele Scarponi, Rein Taaramae, Tanel Kangert, Jakob Fuglsang principale ajutoare pe cățărări, iar Lars Boom, Lieuwe Westra, Andriy Grivko și Dmitriy Gruzdev pentru etapele plate și cea cu secțiuni de piatră cubică.

Chris Froome ne-a arătat în prima jumătate de sezon atât versiunea sa din Vuelta 2014 în care era lăsat în urmă pe ascensiuni, dar se chinuia și reușea să revină în cele din urmă în fruntea cursei (în Turul Romandiei), precum și varianta sa din Turul Franței 2013, cu atacuri fulminante ce sufocă adversarii (în utltimele două etape din Criterium Dauphine).

Chris Froome in Tour de France action

Lipsa unui contratimp mai lung ar putea fi un dezavantaj pentru Froome, însă liderul de la Sky ar putea compensa prin rutierii puternici pe care îi va avea alături în etapele de munte. Cu excepția lui Ian Stannard și Luke Rowe, britanicii vin în Turul Franței cu o echipă plină de cățărători ce ar putea oricând prelua și rolul de lider – Richie Porte, Geraint Thomas, Leopold Konig, Peter Kennaugh, Wouter Poels și Nicolas Roche.

Alberto Contador vine în Turul Franței cu ascendentul moral al câștigătorului Turului Italiei 2015, dar și cu experiența ce l-a ajutat atât de mult să se impună, la revenirea sa după suspendare, în două Tururi ale Spaniei (2012, 2014) și în ediția din acest an din Giro.

contador

Au trecut deja 6 ani de la ultima victorie a spaniolului în Marea Buclă, iar rutierul de la Tinkoff-Saxo va încerca să facă dubla Giro – Le Tour, performanță ce nu a mai fost realizată de la Marco Pantani încoace. Contador a mai avut o astfel de tentativă în 2011, atunci când a câștigat fără probleme Turul Italiei, dar a clacat în Turul Franței unde a încheiat pe 5. Ulterior, ambele rezultate i-au fost anulate după ce a fost depistat pozitiv.

Ivan Basso, Roman Kreuziger și Michael Rogers au fost alături de iberic în Giro și îl vor ajuta și pe cățărările din Franța. Pe lângă clasamentul general, Tinkoff-Saxo vrea să obțină și tricoul verde prin Peter Sagan, însă acesta va trebui să se descurce pe cont propriu căci principalul obiectiv rămâne victoria la general. Rafal Majka, Daniele Bennati, Matteo Tosatto și Michael Valgren sunt ceilalți rutieri trimiși de echipa ruso-daneză în Le Tour.

Nairo Quintana a urmat un program de pregătire asemănător cu cel al lui Nibali, însă columbianul a reușit să fie și competitiv în prima parte a sezonului. Acesta a obținut victoria finală în Tirreno-Adriatico în luna martie și a încheiat pe locul 4 Turul Țării Bascilor în aprilie.

quintana

Rutierul celor de la Movistar este cel mai avantajat dintre cei 4 corifei de lipsa unui contratimp individual lung, dar și de cele 9 etape montane ce îi așteaptă pe cicliști în ultimele două săptămâni. Deși are numai 25 de ani și este încă eligibil pentru clasamentul tinerilor, Quintana are deja experiența câștigării unui mare tur, după victoria de anul trecut din Giro, și pare a fi pregătit pentru a face următorul pas. Alejandro Valverde va fi alături de sud-american și este planul B al echipei spaniole, care îi trimite în Turul Franței și pe Winner Anacona, Jose Herrada, Gorka Izagirre, Jonathan Castroviejo, Adriano Malori, Alex Dowsett și Imanol Erviti.

Nu trebuie scoși din calcule pentru un loc pe podium nici Thibaut Pinot, Romain Bardet sau Tejay Van Garderen, rutieri ce au arătat bine în prima parte a sezonului. Joaquim Rodriguez, Rui Costa, Wilco Kelderman, Andrew Talansky, Bauke Mollema, Pierre Rolland, Rigoberto Uran sau Daniel Navarro sunt outsideri ce vor lupta pentru un loc în top 10 sau chiar în top 5 dacă și contextul le va permite.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.