Ana Maria Covrig

Proaspătă campioană a României la contratimp individual și în proba de fond, Ana Maria Covrig va lua startul mâine în Giro Rosa, echivalentul Turului Italiei în ciclismul feminin. Deși are doar 20 de ani, ciclista echipei italiene Bepink Laclassica se află la a doua participare în cea mai importantă competiție pe etape din ciclismul fetelor, sezonul trecut reușind să treacă cu bine peste toate cele 10 runde, într-o cursă ce era câștigată la final de Marianne Vos.

ciclism.ro: Pentru cei care nu știu foarte multe lucruri despre tine, spune-ne cum ai ajuns să concurezi pentru o echipă italiană și ce fel de curse preferi?

Ana Maria Covrig:  M-am mutat în Italia la vârsta de 7 ani și acolo am început ciclismul la echipe italiene. Prefer cursele valonate pentru că în acestea există posibilitatea de ataca.

Cum au fost probele de la Campionatele Naționale?

Nu îmi cunoșteam adversarele, dar știam că eram destul de pregătită ca să pot câștiga, iar din fericire așa a și fost.

Vineri te vei afla pentru a 2-a oară la startul Turului Italiei pentru fete, cum a fost experiența de anul trecut și ce așteptări ai anul acesta?

Anul trecut a fost foarte greu, sincer din prima etapă m-am gândit să abandonez și nu credeam că voi reuși să termin cursa, dar am rezistat până la sfârșit. Anul acesta deja știu cum e să participi într-o cursă de 10 zile, deci sper să reușesc să fac un rezultat bun, măcar într-o etapă.

Ținând cont că evoluezi pentru o echipă italiană, putem spune că Giro Rosa este cea mai importantă cursă a sezonului pentru tine?

Da, cred că așa este. Toată echipa va încerca să obțină un rezultat cât mai bun.

Ce planuri ai după Giro Rosa?

Încă nu știu în ce curse voi merge după Giro, depinde și de cum voi termina. Am început sezonul în februarie și îl voi termina în octombrie, deci trebuie să acord atenție mare și recuperării.

Au început să apară din ce în ce mai multe curse pentru fete în Europa de câțiva ani încoace. Organizatorii Turului Frantei au creat o cursă de o zi pe Champs-Élysées pentru fete, Turul Spaniei ia exemplu anul acesta și va organiza tot o cursă de o zi la Madrid. Simți că ciclismul feminin se află pe un trend ascendent în acest moment?

Da, din fericire ceva se mișcă și pentru noi, fetele. Încă mai este mult până a ajunge la nivelul bărbaților, dar în ultimii ani ciclismul feminin a crescut mult și sper să o țină în continuare în aceeași manieră.

afis

Precum marile tururi din ciclismul masculin, Giro Rosa va debuta mâine, 3 iulie, în afara Italiei, mai precis în Ljubljana, capitala Sloveniei. Un prolog de 2km va stabili primele ierarhii și va consemna debutul Anei în tricoul de campioană națională a României.

Ciclistele vor avea de pedalat aproape 900km în cele 9 etape ale cursei, iar câștigătoarea clasamentului general va primi un premiu mai mult simbolic, în valoare de 525€.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.