Grosu in galben

Veniți în Turul Sibiului cam cu tot ce au mai bun în lot, dar și cu managerul Gianni Savio alături, Androni-Sidermec reușește să obțină o victorie de etapă chiar în runda inaugurală prin Oscar Gatto. Fostul rutier de la Cannondale, ce are în palmares o victorie de etapă în Turul Italiei 2011, a fost cel mai proaspăt și cel mai rapid în sprintul final de la capătul celor 224km ai etapei.

sprint etapa I

Un alt italian, Filippo Fortin (GM), a sosit al doilea la final, în timp ce Eduard Grosu a prins ultima treaptă a podiumului, trecându-și în cont astfel 4s de bonificație ce i-au asigurat trecerea pe primul loc în clasamentul general și șansa de a fi primul român din istoria Turului Sibiului ce îmbracă tricoul galben.

Deși aveau în fața lor cea mai lungă etapă a cursei, rutierii nu au așteptat prea mult până să atace, mai ales că traseul permitea acest lucru încă din debutul etapei prin plasarea cățărării de categoria C Dealul Dăii la numai 5,5km după startul oficial. Mauro Finetto (Southeast) și-a adjudecat prima ascensiune a turului, înainte ca acesta să fie prins de pluton.

Evadarea zilei s-a format la kilometrul 20, atunci când Robert Kessler (LKT), Jonas Leefmann (Bike Aid) și Gediminas Kaupas (Differdange Losch) au primit bilet de voie de la echipele favoriților și au pus imediat 2’30” față de pluton. La fel ca și în anii trecuți, lituanianul Kaupas viza punctele de la sprinturile intermediare prin această acțiune, însă de această dată a avut un adversar redutabil în persoana lui Kessler. Neamțul de numai 19 ani a reușit să câștige sprinturile intermediare de la Bârghiș și Șeica Mare, după ce fusese depășit de către Kaupas la primul dintre ele, ce a fost plasat în localitatea Nocrich.

evadare

Avantajul evadaților a ajuns la 9 minute după 80 de kilometri de cursă, la ieșirea din Mediaș, însă avea să scadă semnificativ în următorii 50km. Întrucât Kaupas și Kessler și-au păstrat forțele pentru sprinturi, Jonas Leefmann a trecut primul în vârful cățărărilor de categoria C de la Pelișor și Slimnic.

Cu aproximativ 50km înainte de final, cicliștii se aflau la poalele celei mai dificile cățărări a zilei, prima de categoria A din această ediție a Turului Sibiului, urcarea spre Poiana Sibiului coincizând și cu anihilarea evadării. Favoriții s-au supravegheat pe tot parcursul urcării și au venit în față pentru a fi în siguranță pe coborârea periculoasă ce urma. Astfel, Mauro Finetto a mai înhățat 12 puncte și și-a asigurat tricoul verde, oferit celui mai bun cățărător. Serghei Tvetcov a trecut al doilea în vârful ascensiunii, urmat de Paolo Ciavatta (d’Amico – Bottecchia), Didier Chaparro (Nippo-Vini Fantini) și Davide Rebellin (CCC).

etapa 2 profil

Mâine, Eduard Grosu va purta tricoul galben spre Păltiniș, cățărarea pe care se va încheia a 2-a etapă a Turului Sibiului. Tot rutierul nostru este primul și în clasamentul sprinterilor, precum și în cel al cicliștilor români, însă va delega tricoul roșu lui Serghei Tvetcov, iar pe cel alb lui Rafael Andriato. Tricoul portocaliu va fi îmbrăcat mâine de Mattia Frapporti (Unieuro Wilier), italianul fiind primul în ierarhia tinerilor.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.