Mauro Finetto

Mauro Finetto (Southeast) s-a impus în etapa a 2-a din Turul Sibiului, după ce italianul a sosit la finalul cățărării Păltiniș într-un grup de 7 rutieri și a sprintat cel mai bine dintre aceștia pe ultimii metri. Cei de la Southeast au reușit dubla în această etapă, Simone Ponzi sosind imediat în spatele lui Finetto, în timp ce Davide Rebellin (CCC Sprandi) a trecut linia de final al treilea, la fel ca și anul trecut.

Serghei Tvetcov s-a menținut în grupul favoriților până la final, încheind etapa al 5-lea și urcând astfel până pe locul 6 în clasamentul general. După această etapă, rutierul celor de la Androni-Sidermec preia tricoul roșu, acordat celui mai bun român, de la Eduard Grosu și îl va purta mâine spre Bâlea Lac.

Tvetcov Paltinis

A doua rundă în linie a Turului Sibiului a propus cicliștilor un traseu în lungime de 152km, cu 3 cățărări repertoriate în ultimii 60km, printre care și cea finală spre Păltiniș. Evadarea zilei s-a format destul de târziu, mai precis după kilometrul 45 al cursei, iar primele două sprinturi intermediare ale zilei au fost câștigate din pluton de către Eduard Grosu la Săliște și Jurgen van Diemen (Parkhotel Valkenburg) la Miercurea Băi.

Mai mulți rutieri au încercat să se desprindă de pluton și au reușit în cele din urmă, evadarea formată în a doua treime a etapei fiind compusă din 16 cicliști, printre care și românul Sebestyen Szabolcs de la Tușnad. Numerosul grup a fost ținut sub control de către pluton, echipele favoriților neoferind nici o șansă evadării, avantajul rutierilor din față fiind în permanență în jurul a 2 minute. Iltjan Nika (d’Amico – Bottecchia) i-a învins pe Gediminas Kaupas (Differdange Losch) și Sebestyen Szabolcs (Tușnad) în ultimul sprint intermediar al etapei, desfășurat în centrul Sebeșului.

Primul obstacol major în calea rutierilor a fost cățărarea de categoria A de la Jina, acolo unde Audun Brekke Fløtten (Ringeriks – Kraft) a trecut primul, urmat de Francesco Gavazzi (Southeast), Marek Rutkiewicz (CCC), Elia Favilli (Southeast) și Dmitrii Samokhvalov (Itera-Katusha). Pantele ce ating și 12% pe această cățărare au creat o primă selecție printre evadați, 5 rutieri fiind lăsați în urmă pe Jina.

Înainte de a aborda urcarea spre Păltiniș, cicliștii au mai avut de trecut și peste cățărarea de la Apoldu, ascensiune de categoria C. Aici, același norvegian Audun Brekke Fløtten s-a impus, al doilea trecând Antonio Nibali (Nippo-Vini Fantini), iar al treilea Marek Rutkiewicz (CCC Sprandi).

Din acest punct, avantajul evadării a început să scadă constant până la poalele cățărării finale, ultimii rutieri ce au făcut parte din această acțiune fiind ajunși de pluton chiar pe primele pante de pe Păltiniș, acolo unde liderul cursei, Eduard Grosu, a pierdut contactul cu favoriții. Spre deosebire de edițiile trecute, un grup mai numeros de rutieri a ajuns la finalul de la Păltiniș amplasat la peste 1400m altitudine, iar Mauro Finetto a sprintat cel mai bine dintre cei 7 cicliști.

Italianul ajunge pe primul loc în clasamentul general și va fi al doilea rutier de la Southeast ce va purta tricoul galben în Turul Sibiului 2015, după ce Rafael Andriato l-a avut pe umeri în prima etapă. Finetto a devenit lider și în clasamentul cățărătorilor, precum și în cel al sprinterilor, dovedindu-se a fi cel mai complet rutier al turului până în acest moment.

Serghei Tvetcov va purta mâine tricoul acordat celui mai bun român, Robert Kessler rămâne lider în ierarhia sprinturilor intermediare, iar Øivind Lukkedahl (Ringeriks – Kraft) este noul tricou portocaliu, fiind cel mai bine clasat tânăr sub 23 de ani.

Etapa regină a turului se va desfășura mâine pe traseul Sibiu – Agnita – Cincu – Voila – Sâmbăta de Sus – Victoria – Cârtișoara – Bâlea Lac, pe o distanță de 161,9km. Plutonul va ajunge astfel pe faimosul Transfăgărașan, una dintre cele mai frumoase cățărări din Europa, ascensiune ce va decide în mare parte câștigătorul ediției din acest an a Turului Sibiului.

Tot astăzi, înaintea sosirii profesioniștilor, la Păltiniș s-au desfășurat concursurile pentru amatori King of the Offroad și King of the Road din cadrul King of the Mountain. Marian Frunzeanu a fost cel mai bun în concursul de șosea, fiind urmat de Istvan Csergedi și Fabian Gandila. În proba fetelor, Estera Coteață a trecut prima linia de final, în fața Adrianei Ceaușescu și a lui Viki Sander.

KOM

La King of the Offroad, Andrei Ianos s-a impus, podiumul fiind completat de Timotei Păcurar și Ștefan Cioică. Melinda Dezso a câștigat proba destinată fetelor, fiind urmată de Andreea-Marina Cociubă și Anda Curuta. Rezultatele complete pot fi accesate aici

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.