DSC_0986

Etapa a 3-a din Turul Ciclist al Sibiului a fost cea în care plutonul a ajuns pe faimosul Transfăgărășan, cei 99 de cicliști rămași în cursă abordând cățărarea spre Bâlea Lac după alți 139km parcurși în vecinătatea Sibiului.

Italienii de la Androni Giocattoli – Sidermec au controlat cursa pe ascensiune și au încercat să îl desprindă de mai multe ori pe Mauro Finetto prin atacuri repetate ale lui Alessio Taliani și Serghei Tvetcov, dar deținătorul tricoului galben a fost de neclintit. În final, cei de la Androni au fost nevoiți să se mulțumească doar cu victoria de etapă obținută prin Taliani, rutier ce a încheiat pe locul 7 la general în Turul Sibiului de anul trecut.

Cel mai bun român din cursă, Serghei Tvetcov, a obținut locul al 3-lea în etapă, în spatele lui Antonio Parrinello (d’Amico – Bottecchia), și urcă pe podiumul clasamentului general, la 7s de Davide Rebellin (CCC Sprandi) și la 19s de Mauro Finetto (Southeast).

Evadarea zilei s-a format încă de pe prima cățărare a zilei (Dealul Dăii, categoria C), atunci când Audun Brekke Fløtten (Ringeriks – Kraft), Giorgio Bocchiola (d’Amico – Bottecchia) și Marco d’ Urbano (GM) s-au desprins din pluton, punând imediat o diferență de 4 minute față de acesta. Norvegianul Fløtten, al doilea în clasamentul cățărătorilor înaintea etapei, a luat maximum de puncte atât la Dealul Dăii, cât și la Dealul Frumos.

Avantajul celor 3 rutieri a crescut la 7 minute după 26km din cursă, ajungând la un moment dat și la peste 8 minute. Sprintul intermediar de la Nocrich a fost adjudecat de Bocchiola, italianul trecând primul și la Cincu, iar ultimul sprint, plasat în orașul Victoria, a fost câștigat de Fløtten. Evadarea a ajuns la poalele cățărării de categorie specială Bâlea Lac cu un avans de 5 minute față de pluton, însă acesta a început să scadă treptat odată cu pantele din ce în ce mai abrupte.

În cele din urmă, evadarea a fost anihilată de grupul favoriților din care Taliani și Tvetcov au încercat să plece, însă au fost urmați imediat de către Mauro Finetto. Așadar, rutierul celor de la Southeast rămâne liderul Turului Sibiului și în ultima etapă, fiind aproape sigur de victoria finală în cursă. Serghei Tvetcov urcă pe locul 3 la general și își asigură victoria în clasamentul celor mai buni români. Daniel Crista a sosit primul la Bâlea dintre rutierii echipei naționale a României, încheind etapa pe locul 47.

La finalul etapei, Gianni Savio, managerul celor de la Androni-Sidermec a declarat: ”Sunt bucuros cu ceea ce am realizat astăzi și pentru că băieții mi-au urmat strategia. Înaintea etapei, le-am spus că trebuie să atace doar în ultimii 5 kilometri și că în acest moment, Mauro Finetto, chiar dacă este un sprinter, va fi foarte greu de învins pentru că se află într-o formă foarte bună. Alessio Taliani a atacat de 2-3 ori, Serghei a încercat și el de două ori. Sunt fericit deoarece este a 9-a victorie a echipei în acest sezon. Mâine este o rundă pentru sprinteri și vom încerca să obținem încă un succes prin Oscar Gatto”.

Mauro Finetto are acum o diferență de 13 puncte față de Eduard Grosu în clasamentul sprinterilor, însă rutierul nostru poate redeveni liderul acestui clasament, întrucât mâine sunt puse la bătaie 25 de puncte la final, într-o etapă în care sprinterii ar putea lupta din nou pentru victoria de etapă. Tot Finetto conduce și în clasamentul cățărătorilor, iar în cel al tinerilor sub 23 de ani, Giovanni Carboni (Unieuro Wilier Trevigiani) preia șefia.

În ultima etapă a turului, ce va lua startul mâine, la ora 17, din Piața Mare, cicliștii vor avea de trecut de 5 ori peste cățărarea de categoria C de la Poplaca, iar cu 10km înainte de final, sprinterii vor trebui să depășească cu bine urcarea de la Slimnic pentru a se putea lupta pentru victorie. Finalul este așteptat în jurul orei 20 în aceeași Piață Mare din Sibiu.

Rezultatele complete ale cursei pot accesate aici

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.