Turul Frantei 2015 etapa 14 Steven Cummings MTN-QhubekaMTN-Qhubeka a intrat astazi in istoria Turului Frantei, prin victoria inregistrata de Steven Cummings, in etapa a 14-a. Plecat intr-o evadare masiva de 20 de rutieri, Cummings a avut suficiente resurse sa-i intreaca in ultimul kilometru pe francezii:Thibaut Pinot (FDJ) cu 2 secunde si pe Romain Bardet (AG2R) cu 3 secunde, care desprinsi pe ultima catarare a zilei pareau a-si disputa intre ei succesul de etapa.

Cei 178,5 km ai etapei desfasurate intre Rodez si Mende, au pregatit rutierilor 4 catarari repertoriate (doua de categoria a 4-a si doua de categoria a 2-a), ultima fiind de categoria a 2-a (Cote de la Croix Neuve – 3 km cu panta medie de 10%) cu 1,5 km inainte de final. Surprinzatoare a fost si clasarea slovacului Peter Sagan – locul 5 in etapa, la 29 de secunde de invingator (si el insa facand parte din evadarea zilei).

In grupul favoritilor, columbianul Nairo Quintana (Movistar) a incercat sa se desprinda de ceilalti, singurul care i-a luat urma fiind in prima faza Vicenzo Nibali (Astana). Italianul insa nu a putut tine ritmul ridicat decat cateva sute de metri (ramanand apoi in urma), fiind ajuns si depasit de grupul tricoului galben. Curand insa doar Froome a ramas alaturi de Quintana, restul favoritilor ramanand si ei in urma. Froome chiar l-a sprintat pe final pe columbian punand astfel inca o secunda intre ei.

Dupa atacul lui Quintana, Tejay Van Garderen (BMC) si-a pierdut locul 2 la general, coborand pe 3 dar si aici este amenintat de alt rutier de la Movistar – Alejandro Valverde (spaniolul fiind la 30 de secunde de Tejay pe locul 4).

Dupa etapa a 14-a ierarhia primelor 10 locuri din clasamentul general se prezinta astfel:

1 Christopher Froome (Sky) 56h02’19”
2 Nairo Quintana (Movistar) +3’10”
3 Tejay Van Garderen (BMC) +3’32”
4 Alejandro Valverde (Movistar) +4’02”
5 Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +4’23”
6 Geraint Thomas (Sky) +4’54”
7 Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +6’23”
8 Vincenzo Nibali (Astana) +8’17”
9 Tony Gallopin (Lotto Soudal) +8’23”
10 Bauke Mollema (Trek) +8’53”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.