Turul Frantei 2015  etapa 16  Ruben Plaza  LampreDupa o etapa a 15-a, ce a masurat 183 km intre Mende si Valence, disputata la sprint si adjudecata de Andre Greipel (aflat la a treia victorie de etapa in editia din acest al a Turului Frantei) a urmat ultima etapa inainte ca plutonul sa abordeze etapele grele de munte din Alpii francezi.

Astfel etapa cu numarul 16 din Turul Frantei 2015 a numarat nu mai putin de 201 km intre Bourg-de-Peage si Gap. Fiind plasata inaintea celei de-a doua zile de pauza din tur, plus decizia rutierilor de la Sky de a protesta impotriva manifestarilor suporterilor la adresa liderului Froome, a permis formarea unei evadari ce a numarat la un moment dat 23 de rutieri si al carei avans a atins un maxim cu putin peste 20 de minute.

Cum plutonul a decis sa ia lucrurile in serios abia pe ultima catarare (din cele 2 ale etapei) al carei punct de maxima altitudine a fost atins cu 12 km inainte de final, victoria de etapa a fost hotarata de rutierii aflati in evadare.

Castigatorul etapei s-a decis pe ultima catarare in persoana lui Ruben Plaza (Lampre) care a atacat dintr-un grup restrans de 5 rutieri, a atins un maxim de 52 de secunde in varful ascensiunii, suficient pentru victoria de etapa, in conditiile in care in evadare se afla pentru a treia zi consecutiv, slovacul Peter Sagan (lider in clasamentul pe puncte si purtatorul tricoului verde). Slovacul fiind principal favorit la victorie daca se ajungea la sosire la sprint, acesta nu a avut sustinere din partea colegilor de evadare pe catarare pentru a recupera din avansul pe care il lua Plaza, dar dupa ce ascensiunea a luat sfarsit, Sagan a plecat de unul singur pe coborare, riscand mult in viraje, insa pana la final nu a reusit sa recupereze decat 22 de secunde, trecand linia de sosire pe locul 2 in etapa la 30 de secunde de invingator.

Podiumul etapei a fost completat de columbianul Jarlinson Pantano (IAM Cycling) care a facut eforturi insemnate sa ramana in trena lui Sagan pe coborare, ajung insa la final cu 6 secunde dupa acesta.

Din grupul favoritilor, doar Nibali si-a asumat riscurile unei coborari in viteza, recuperand 28 de secunde in raport cu ceilalti care au sosit la mai bine de 18 minute dupa castigatorul etapei.

Clasamentul general (primele 10 pozitii) inainte de ultima parte a turului se prezinta astfel:

1 Christopher Froome (Sky) 64h47’16”
2 Nairo Quintana (Movistar) +3’10”
3 Tejay Van Garderen (BMC) +3’32”
4 Alejandro Valverde (Movistar) +4’02”
5 Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +4’23”
6 Geraint Thomas (Sky) +5’32”
7 Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +6’23”
8 Vincenzo Nibali (Astana) +7’49”
9 Bauke Mollema (Trek) +8’53”
10 Warren Barguil (Giant-Alpecin) +11’03”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.