pantani

Vive le Tour (1962)

Vive le Tour

Documentarul Vive le Tour ne oferă o viziune intimă, bizară, pe alocuri comică, într-o notă cinematografică clară asupra complexității Turului Franței, dar și asupra politicilor interne ale Marii Bucle de la acea vreme. Încadrat undeva între documentar și comedie, filmul lui Malle ne oferă șansa de a observa turul, rutierii, fanii și chiar jurnaliștii într-o manieră nemaiîntâlnită până atunci.

A Sunday in Hell (1976)

A Sunday in HEll

Pentru a ne putea oferi această abordare empatică și mitologică asupra curselor de ciclism, Jørgen Leth și echipa sa au avut la dispoziție peste 20 de camere de filmat, plus un elicopter, cu ajutorul cărora au realizat A Sunday in Hell, un documentar ce urmărește cursa clasică Paris-Roubaix, renumită pentru secțiunile de piatră cubică ce transformă viața cicliștilor într-un infern pentru câteva ore.

Road to Paris (2001)

Road to Paris

Road to Paris este un documentar ce îl are în centru pe Lance Armstrong, dublu câștigător la acea vreme a Turului Franței, și care ne prezintă modul în care texanul se pregătea pentru un al treilea succes în Marea Buclă împreună cu echipa sa. Producția sponsorizată de Nike a fost realizată în aprilie 2001 și acoperă curse precum Circuit de la Sarthe Paris-Roubaix sau Amstel Gold Race.

Klunkerz (2006)

Klunkerz

Cu mult timp înainte ca mountain bikingul să intre în conștiința globală, câțiva entuziaști ai ciclismului din nordul Californiei au modificat câteva biciclete produse înaintea celui de-al doilea Război Mondial și au început să coboare Mount Tamalpais cu ele. Documentarul analizează relațiile dintre sportivii, hipioții și antreprenorii vremii ce au fost responsabili de popularizarea ciclismului off-road.

Bicycle Dreams (2009)

bicycle-dreams

Documentarul produs de Stephen Auerbach ne prezintă povestea ediției din 2005 a cursei Race Across America, o competiție desfășurată anual între cele două coaste ale Statelor Unite pe o distanță de aproape 5000km, cursă considerată ca fiind cel mai dur eveniment sportiv de anduranță din S.U.A.

Producția a fost răsplătită cu numeroase premii la festivalurile de film, primind cronici foarte bune din partea criticilor.

L’Ultimo Chilometro (2012)

ultimo kilometro

Documentarul lui Paolo Casalis încearcă să realizeze o analiză amplă asupra ciclismului actual și a problemelor acestuia: scandaluri de dopaj, bani, comploturi, precum și a lipsei de noi campioni adevărați. Întrebarea la care încearcă să găsească răspunsul Ignazio Moser, Francesco Moser, Davide Rebellin, Gianni Mura și Didi Senft este: suntem martorii ”ultimului kilometru” al acestui sport?

The Armstrong Lie (2013)

Armstrong Lie

În 2009, Alex Gibney era angajat pentru a realiza un documentar despre revenirea lui Lance Armstrong în plutonul profesionist după 4 ani de pauză. 3 ani mai târziu, americanul era suspendat pe viață și rămânea fără cele 7 titluri din Turul Franței, iar documentarul avea să o apuce într-o direcție total diferită față de planul inițial atunci când Armstrong l-a chemat pe Gibney pentru a recunoaște în fața camerelor acuzațiile formulate de USADA.

Pantani: The Accidental Death of a Cyclist (2014)

Pantani The Accidental

Chiar dacă titlul indică că documentarul s-ar concentra doar asupra morții lui Marco Pantani, producția realizată de James Erskine ne prezintă viața celui numit de fani Il Pirata încă din copilărie, din momentul în care italianul se îndrăgostește de ciclism și începe să participe la concursuri de amatori.

Filmul a primit recenzii foarte bune din parte criticilor și nu ar trebui să lipsească din lista de filme preferate a pasionaților de ciclism.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.