După primele 10 runde ale Turului Spaniei, rutierii au avut astăzi o binemeritată zi de pauză în care au avut timp suficient pentru a studia profilul etapei de mâine ce se anunță a fi una dintre cele mai dificile din istoria recentă a marilor tururi. Surprinzătorul purtător al tricoului roșu, Tom Dumoulin, va avea o misiune aproape imposibilă în a-și păstra poziția de lider în clasamentul general, ținând cont că va avea de trecut peste cele 6 cățărări ale etapei cu un avans fragil raportat la dificultatea traseului, mai precis în jur de un minut în fața marilor cățărători ai plutonului.

Etapa de mâine se va desfășura în integralitate în Andorra, iar un rol important în desenarea traseului l-a avut Joaquim Rodriguez, ciclistul de la Katusha locuind în această zonă. Spaniolul nu a avut milă pentru colegii săi de suferință și a plasat în doar 138km o cățărare de categorie specială, 4 de categoria I și una de categoria a II-a ce însumează aproape 5000m diferență de nivel.

etapa a 11-a Vuelta 2015Plutonul va pleca la drum din capitala Andorra la Vella și va avea de trecut peste prima dificultate a zilei chiar din primii kilometri, vârful cățărării de categoria I Collda de Beixalis (6.5km lungime, pantă medie 8.7%) fiind plasat după numai 9,8km. După coborâre, urmează imediat Coll de Ordino (9,9km lungime, pantă medie 7.1%), o altă cățărare de categoria I ce îi va duce pe cicliști până la aproape 2000m altitudine.

După cele două cățărări de încălzire, plutonul va reveni în Andorra la Vella și se va îndrepta spre sud, Coll de la Rabassa (13.8km lungime, pantă medie 6.7%) fiind următoarea ascensiune din meniu, urmată de Collada de la Gallina (11.7km lungime, pantă medie 8.6%), singura cățărare de categorie specială din etapă. Aceasta revine în Turul Spaniei după numai doi ani, în precedentele două apariții fiind adjudecată de Alejandro Valverde (2012) și Daniele Ratto (2013). Înaintea finalului monstruos de pe Alto Els Cortals d’Encamp (8,7km lungime, 9,2% pantă medie), plutonul va avea de trecut și peste Alto de la Comella (4km lungime, pantă medie 9.5%).

În ziua de pauză, rutierii au fost în recunoașterea traseului și au vorbit cu presa, unul dintre principalii favoriți mâine, Nairo Quintana, declarând: ”Trebuie să profităm cât mai mult de faptul că avem doi lideri în echipă, așa cum am făcut și în Turul Franței, chiar dacă nu mai suntem la același nivel ca în luna iulie. Aștept în continuare să văd cum răspunde organismul meu unui al doilea mare tur, însă până acum a fost dificil. Nu am avut prea mult timp să mă recuperez după Le Tour”.

valverde quintana rodriguez
Speranțele spaniolilor în Vuelta 2015 stau în Alejandro Valverde și Joaquim Rodriguez

Chris Froome și Nicolas Roche nu au ratat ocazia să îi mulțumească pe twitter lui Joaquim Rodriguez pentru traseul etapei de mâine.

Froome twitter

 

roche twitter

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.