Cetatuia XCO

 

Pe 27 septembrie, Iașiul va găzdui prima ediție a concursului XCO Cetățuia, o competiție care își dorește chiar de la prima ediție să devină cel mai important eveniment de acest gen din zona Moldovei, dar și o competiție care să aducă la start cei mai puternici cicliști din țară și, în viitor, chiar rutieri de afară, odată ce cursa va fi înregistrată în calendarul UCI.

Pentru mai multe detalii despre noul concurs am stat de vorbă cu Bogdan Duca, rutier al echipei BikeMania și organizator în același timp.

ciclism.ro: Cum ați descoperit traseul și când v-ați apucat să îl amenajați?

Bogdan Duca: Eu sunt la BikeMania de la începutul acestui an, dar traseul a început să fie amenajat în 2014. În mare, traseul era compus din cărările existente în pădure, plus unele elemente tehnice construite apoi, însă nu puteai să spui că este un traseu foarte dificil. Anul acesta am început să lucrăm la el pentru a-l face cât mai tehnic, traseul de referință pentru noi fiind cel de la Păltiniș.

Când v-ați gândit cu adevărat că puteți organiza un concurs pe acest traseu?

Pe la sfârșitul lunii aprilie, fix după My Race. Eu privesc acest concurs ca pe o ridicare de ștachetă la nivel local, curse XCO nu prea sunt în Moldova, iar ca nivel tehnic cred că este la nivelul celor mai bune concursuri din țară.

Care va fi nivelul competiției din punct de vedere al premiilor și al participării?

Ca nivel al premiilor cred că suntem la nivelul celorlalte concursuri importante din țară, iar ca participare, deocamdată, am primit confirmări pentru categoria ”elite” de la BikeXpert, Geiger și Merida. Ca traseu, noi ne-am dat silința să realizăm ceva frumos, însă aici este mai greu de conceput un traseu decât într-o zonă de munte.

Deci îi vom vedea la Iași pe Lucian Logigan și Tudor Oprea?

Da, Logigan și Oprea vin sigur. Tudor Oprea a fost deja pe traseu și mi-a dat câteva sfaturi foarte bune în legătură cu amenajarea acestuia.

A reprezentat un avantaj din punct de vedere organizatoric faptul că traseul este în oraș și nu undeva în afara lui?

Sigur! Eu văd aceste curse de XCO ca fiind un spectacol frumos pentru public, iar concursul nostru se va desfășura într-o zonă ușor accesibilă pentru cei care stau în oraș și sper să vină cât mai multă lume la fața locului, căci pentru public facem această cursă.

Dacă totul se va desfășura conform așteptărilor, ce planuri aveți pentru edițiile viitoare?

Vrem ca Cetățuia XCO să devină o cursă aflată în calendarul UCI, cu acest gând am și plecat la drum când ne-am hotărât să organizăm această competiție.

3
Una dintre potecile pe care cicliștii vor pedala în Cetățuia XCO

 

Concursul se va desfășura în Pădurea Cetățuia, o zonă aflată chiar în oraș și în care publicul poate ajunge foarte ușor pentru a încuraja cicliștii și pentru a se bucura de spectacol, iar categoria XCO în care se încadrează cursa oferă specatorilor șansa de a urmări concursul pe întreaga sa lungime.

Traseul unui singur tur are o lungime de 5 km și o diferență de nivel de 200 m. Competiția va avea un parcurs de 5-6 tururi pentru ”elite” și 2-3 tururi pentru amatori și fete. Pentru a participa la Cetățuia XCO vă puteți înscrie aici.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.