Fabio-Aru

 

Fabio Aru, ciclistul de 25 de ani originar din Sardinia, se anunța a fi un mare talent încă din vremea junioratului, atunci când se muta pe continent pentru a evolua sub culorile echipei Palazzago cu care avea să câștige de două ori Giro della Valle d’Aosta, o cursă destinată rutierilor sub 23 de ani. Cei de la Astana au pus ochii imediat pe talentatul cățărător și l-au cooptat în echipă când acesta avea doar 22 de ani.

Într-un mediu al Astanei destul de controversat, Fabio Aru nu a întârziat să obțină rezultate nici la profesioniști, în 2013 terminând pe locul 4 Giro del Trentino, cursă pregătitoare a Turului Italiei, acolo unde avea să îl ajute pe Vincenzo Nibali să pună mâna pe tricoul roz. În 2014, ciclistul italian avea să treacă rapid de la statutul de locotenent la cel de lider atunci când Michele Scarponi claca în munți și îi ceda rolul de șef al Astanei tânărului Aru, care avea să confirme încrederea acordată prin locul 3 în clasamentul general și tricoul alb, o performanță pe care avea să o îmbunătățească anul acesta, cu un loc 2 în Giro, în spatele lui Contador.

Spre deosbire de Turul Italiei, Fabio Aru venea în Vuelta făcând parte dintr-un triunghi de putere alături de Nibali și Landa, care avea să se spargă încă din primele etape odată cu eliminarea din cursă a lui Nibali, dar și cu forma mai slabă arătată de bascul Landa în prima parte a turului. Contextul favorabil se așeza și mai bine pentru italian când Chris Froome avea să abandoneze după etapa a 11-a, dar și odată cu semnele de slăbiciune arătate de Quintana și Valverde, veniți în Vuelta după un Tur al Franței epuizant.

De ceva ediții încoace, ultimul mare tur al anului propune în fiecare an câte un nume surpriză în proximitatea tricoului roșu – Ezequiel Mosquera (2010), Juan Jose Cobo (2011), Chris Horner (2013) – iar anul acesta a fost rândul lui Tom Dumoulin. Olandezul a impresionat plăcut în prima săptămână, când îi învingea pe rutierii de general la Cumbre del Sol și își recupera tricoul roșu, pentru ca spre finalul cursei, modul în care pedala lângă cei mai buni cățărători din pluton să trezească și unele suspiciuni.

Astfel, evoluțiile peste așteptări din munți, precum și performanța de la contratimpul individual din Burgos, l-au propulsat pe ciclistul celor de la Giant-Alpecin pe primul loc în clasamentul general cu o singură etapă   importantă  înainte de final. Tricoul roșu de pe umerii lui Dumoulin a început să fie sfâșiat bucățică cu bucățică de către Astana pe penultima cățărare a turului – Puerto de la Morcuera – acolo unde Diego Rosa, Dario Cataldo și Mikel Landa au dus o trenă infernală, până în momentul în care olandezul a fost izolat de coechipierii săi, iar mai apoi a fost ”scuturat” din grupul favoriților. Aici avea să se termine și visul lui Dumoulin de a deveni primul olandez ce se impune într-un mare tur din 1980 încoace, iar căderea era una și mai dureroasă, în afara primilor 5.

Tom Dumoulin
Tom Dumolin, un monument de deziluzie la sfârșitul etapei a 20-a din Turul Spaniei

”Am fost pur și simplu epuizat, nu mai aveam picioare. Știam că am pierdut tricoul, dar am încercat să limitez pierderile. În final, trebuie să accept ceea ce s-a întâmplat. Mâine voi fi mândru de ce am realizat, dar astăzi sunt doar dezamăgit”, a declarat Dumoulin la finalul penultimei etape.

De cealaltă parte, în tabăra Astanei a început sărbătoarea chiar după linia de finish, acolo unde Aru a spus: ”Nu îmi vine să cred ce am realizat astăzi. Am avut niște coechipieri fantastici. Unii au fost în evadare, alții au menținut un ritm ridicat în pluton. A fost un tur foarte stresant, dar sunt fericit că am acest tricou de lider. Este cea mai frumoasă victorie din cariera mea”.

Aru
Fabio Aru sărbătorește cu colegii prima sa victorie într-un mare tur

Ciclistul din Sardinia urmează un traseu identic, până acum, cu cel al lui Vincenzo Nibali care obținea primul succes într-un mare tur tot în Vuelta, în 2010, și tot la vârsta de 25 de ani. Va fi interesant de văzut cum își vor împărți cei doi rolurile în sezonul viitor, asta în cazul în care Nibali va continua la Astana, în contextul în care au circulat mai multe zvonuri care spuneau că, conducătorii echipei i-au sugerat lui Nibali să își caute altă echipă.

Clasamentul general final în Turul Spaniei 2015:
1. Fabio Aru (Astana)
2. Joaquim Rodriguez (Katusha) +1’17”
3. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) +1’29”
4. Nairo Quintana (Movistar) +2’02”
5. Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) +3’30”
6. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) +3’46”
7. Alejandro Valverde (Movistar) +7’10”
8. Mikel Nieve (Sky) +7’26”
9. Daniel Moreno (Katusha) +7’32”
10. Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) +10’46”

 

1 COMMENT

  1. A evoluat foarte mult de-a lungul timpului. Tin minte cand urmaream ciclismul de juniori si il vedeam destul de des impunandu-se. Nu era concurenta asa mare dar multe nume mari din ciclismul profesionist actual au plecat de langa umarul lui. A venit si timpul lui sa demonstreze ca nu degeaba a fost vanat de o echipa ca Astana si nu degeaba s-a zbatut atat de mult. Nu-i usor sa fii in statutul de catarator, dar esti intr-o oarecare masura avantajat, fiind una dintre cele mai grele parti ale unei curse. Dar daca esti specializat in asta, cu cat munca iti e mai usoara, cu atat pozitia ti-o garantezi mai usor.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.