Degenkolb Sagan Kristoff

Statele Unite ale Americii găzduiesc pentru a a doua oară în istorie Campionatele Mondiale de ciclism și ramura cea mai populară a acestui sport – șoseaua. Precedenta ediție organizată de americani a fost în 1986, atunci când Moreno Argentin îi învingea pe Charly Mottet și Giuseppe Saronni la Colorado Springs, trecându-și în cont primul și singurul titlu de campion mondial pe șosea din carieră.

În urmă cu 29 de ani, traseul nu a fost unul cu cățărări lungi așa cum te-ai putea aștepta într-o regiune precum Colorado, ci a fost unul vălurit, un parcurs perfect pentru rutierii ce iubeau clasicele din Ardeni. Și circuitul de la Richmond este unul favorabil ciciștilor de clasice, însă de data aceasta celor care se descurcă bine pe pavate, și asta pentru că organizatorii au introdus pe traseu câteva porțiuni de piatră cubică urbană. Este adevărat că pavatele din capitala statului Virginia nu se compară cu cele din Turul Flandrei, dar ar putea reprezenta un obstacol dificil pentru sprinterii puri.

pavate RichmondDe aceea, toți specialiștii îi dau ca mari favoriți în cursa de duminică pe principalii actori din Turul Flandrei și Paris-Roubaix, iar în planul doi sunt văzuți cu șanse bune și protagoniștii din clasicele ardeneze.

Alexander Kristoff (Norvegia)

Kristoff

Câștigător al Turului Flandrei în primăvară, Kristoff va încerca să devină la Richmond al doilea norvegian ce îmbracă tricoul curcubeu din istorie, după ce Thor Hushovd se impunea în 2010 în Australia. ”Cred că este un traseu care mi se potrivește, însă finalul va fi foarte dificil. Circuitul în sine nu este unul dur, dar finalul este ceva mai complicat. Sper că voi avea picioare puternice pentru a câștiga sprintul, însă întâi trebuie să ne asigurăm că nu va evada nimeni pe final”, a declarat liderul Norvegiei.

Anul trecut, Kristoff a fost al 8-lea la Ponferrada, câștigând sprintul plutonului. Marele dezavantaj al ciclistului de la Katusha ar putea fi echipa restrânsă a Norvegiei ce va avea la start 6 rutieri, spre deosebire de cele mai importante națiuni al ciclismului care vor avea în componență 9 cicliști. Edvald Boasson Hagen poate reprezenta un bun plan B pentru naționala scandinavă, în timp ce Lars Petter Nordhaug și Sven Erik Bystrøm vor fi principalele ajutoare ale celor doi.

Peter Sagan (Slovacia)

Sagan Richmond

Încă de la primul sezon ca profesionist alături de cei de la Liquigas, Peter Sagan și-a câștigat statutul de mare favorit înaintea oricărei curse ce nu avea pe traseu cățărări prea lungi sau prea abrupte. Deși are încă doar 25 de ani, slovacul se află în fața celei de-a 6-a participări în proba de fond a Campionatelor Mondiale, cel mai bun rezultat înregistrat până acum fiind locul 6 din 2013.

Sagan nu a avut un sezon de primăvară grozav, obținând locul 4 în Turul Flandrei și locul 23 în Paris-Roubaix, însă și-a revenit în partea a doua a sezonului prin victorii în Turul Californiei, Turul Elveției sau Turul Spaniei, plus al 4-lea succes consecutiv în clasamentul pe puncte din Turul Franței. Rutierul de la Tinkoff-Saxo va avea alături doar doi colegi duminică, ceea ce înseamnă că va trebui să se descurce din nou pe cont propriu.

John Degenkolb (Germania)

DegenkolbSpre deosebire de Sagan, John Degenkolb a avut o primăvară de vis, câștigând Milano-San Remo și Paris-Roubaix, și vine la Campionatele Mondiale plin de încredere după succesul din ultima etapă a Turului Spaniei. Germania va avea o echipă solidă în sprijinul liderului său, cu Tony Martin, Andre Greipel, Simon Geschke și Christian Knees ca principale ajutoare, dar și potențiale variante de rezervă.

”Nu mă aștept la un sprint masiv pe acest traseu cum a fost la Copenhaga sau Zolder. Cred că e un circuit care mi se potrivește, dar nu mă consider principalul favorit”, a declarat Degenkolb. Rutierul de 26 de ani se află la a 5-a participare alături de elita mondială la Campionatele Mondiale, cel mai bun rezultat al său, până acum, fiind locul 4 din 2012, atunci când pierdea bronzul în fața lui Alejandro Valverde.

Michal Kwiatkowski (Polonia)

KwiatkowskiTraseul urban de la Richmond este și pe placul campionului mondial en-titre Michal Kwiatkowski care își mai dorește un an în tricoul curcubeu, o performanță ce nu a mai fost reușită de la Paolo Bettini încoace (2006, 2007). Polonezul este unul dintre puținii cicliști ce a demonstrat că poate fi competitiv atât în clasicele pe pavate, cât și în cele din Ardeni, o adaptabilitate ce îl plaseză și anul acesta în rândul principalilor favoriți în cursa de fond.

Kwiatkowski va fi susținut de 5 colegi în cursa de duminică: Rafal Majka, Michal Golas, Maciej Bodnar, Tomasz Marczynski și Maciej Paterski.

Alejandro Valverde (Spania)

ValverdeDacă există vreun rutier ce ar trebui să primească titlul mondial pentru perseverență, acesta ar fi cu siguranță Alejandro Valverde. Spaniolul are până în prezent 6 clasări pe podium, însă nici o medalie de aur la Campionatele Mondiale, și chiar dacă traseul de anul acesta nu este tocmai ideal pentru el, Valverde a demonstrat că poate câștiga orice cursă, pe orice fel de teren, fiind indubitabil cel mai versatil ciclist din ultimii 10-15 ani.

Spania îi va mai avea la start pe Joaquim Rodriguez, Luis Leon Sanchez, Juan Jose Lobato, Daniel Moreno, Ruben Plaza, Ion Izagirre și Imanol Erviti.

Philippe Gilbert (Belgia)

GilbertEchipa Belgiei este cu siguranță cea mai puternică și naționala cu cele mai multe variante pentru victorie, însă acest lucru s-ar putea dovedi a fi o armă cu două tăișuri dacă nu vor gestiona corect situația, lucru ce s-a întâmplat de mai multe ori la Etixx-QuickStep în clasice.

Philippe Gilbert este unul dintre liderii Belgiei, fostul campion mondial din 2012 aflându-se în căutarea unui al doilea titlu, dar și a unei victorii importante în 2015, un sezon în care cele mai importante succese au fost cele două etape din Turul Italiei.

Dacă vreți să pariați pe un ciclist care va ataca, puteți să mizați toți banii pe Greg Van Avermaet. Acest stil l-a împiedicat până acum să câștige o clasică importantă, însă rutierul de la BMC este unul dintre principalii pretendenți la victorie la Richmond.

Tom Boonen este cel de-al doilea fost campion mondial din lotul Belgiei și căpitanul acestei echipe. Cvadruplul câștigător al Paris-Roubaix a avut un sezon întrerupt de accidentări și vrea să salveze anul cu o victorie la Campionatele Mondiale.

În afara celor 3 corifei, Belgia îi aduce la start și pe Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot, Jens Keukeleire, Iljo Keisse, Stijn Vandenbergh și Nikolas Maes.

Italia

Italia se prezintă la start cu o echipă solidă, în care Vincenzo Nibali, Diego Ulissi și Elia Viviani par a fi rutierii protejați. Australia va miza pe Michael Matthews și Simon Gerrans, Cehia vine cu Zdenek Stybar, Olanda speră la o medalie prin Niki Terpstra și Lars Boom, în timp ce francezii aliniază o echipă tânără din care fac parte Arnaud Demare, Julian Alaphilippe, Nacer Bouhanni și Tony Gallopin.

Serghei Țvetcov va reprezenta România în cursa ce poate fi urmărită duminică, începând cu ora 16, aici.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.