Turul Italiei 2016

Cu mai bine de jumătate de an înainte de start, RCS Sport, organizatorul Turului Italiei, a prezentat la Milano traseul ediției 2016 a primului mare tur al sezonului. Bătălia pentru tricoul roz va începe din nou din afara Italiei, orașul olandez Apeldoorn find cel care va găzdui un contratimp pe echipe de 9,8km în prima rundă din Giro 2016.

traseu

Plutonul va rămâne în Olanda pentru încă două etape dedicate sprinterilor, cu sosiri în Nijmegen și Arnhem, pentru ca runda a 4-a să fie prima de pe pământ italian, Catanzaro fiind prima localitate din peninsulă de pe harta turului. Primul final la altitudine a fost plasat de către organizatori destul de devreme, mai precis în etapa a 6-a, atunci când cicliștii vor urca până la 1572m, într-o sosire la Roccaraso ce va zgudui pentru prima dată clasamentul general.

Vor urma două etape valonate, în care evadările pot avea șanse de reușită dacă echipele sprinterilor nu vor dori să ducă trena, pentru ca al doilea test important să apară în runda a 9-a, atunci când este programat un contratimp pe echipe în lungime de 40,4km. Etapa a 10-a poate fi și ea una esențială, în ciuda faptului că finalul este la doar 998m altitudine, însă lungimea de 216km, drumul care urcă și coboară pe toată lungimea etapei și plasarea acestei runde imediat după contratimpul pe echipe, ar putea da peste cap clasamentul general.

Etapele 13 și 14 sunt înțesate cu cățărări și ideale pentru cei care vizează tricoul albastru, însă au finaluri în coborâre sau pe plat. Ultimul contratimp dintre cele 3 incluse pe traseul Turului Italiei 2016 este unul în ascensiune, în Dolomiți, pe Alpe di Siusi, o cățărare în lungime de 10,8km și cu o pantă medie de peste 8%. Etapele 19 și 20 vor vizita Alpii francezi, cu finaluri la Risoul și Sant’Anna di Vinadio, acestea reprezentând ultimele șanse pentru rutieri de a mai avansa în clasamentul general, căci ultima rundă (Cuneo-Torino) va fi din nou una de promenadă.

Un lucru inedit este prezența a 3 zile de pauză în programul turului, spre deosebire de două, așa cum au fost în edițiile recente. Astfel, Giro va debuta într-o zi de vineri, pe 6 mai 2016.

La prezentarea traseului au asistat mai mulți cicliști importanți din pluton, însă dintre aceștia doar Vincenzo Nibali a confirmat că va participa în Giro, după ce în ultimii doi ani a ales să se concentreze pe Turul Franței. Alți pretendenți la victorie ar putea fi Richie Porte, despre care se zvonește că va conduce echipa BMC în Corsa Rosa, Mikel Landa, Tom Dumoulin sau Thibaut Pinot.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.