Astăzi, la Paris, organizatorii Turului Franței au prezentat traseul ediției 2016, un parcurs ce se anunță mai interesant ca niciodată, cu nu mai puțin de 11 etape de munte și două contratimpuri individuale, unul dintre acestea chiar în cățărare.

afis

A 103-a ediție a Marii Bucle va consemna și revenirea faimoasei ascensiuni Mont Ventoux, ce va apărea pe traseul turului pentru a 10-a oară în istorie și va fi punctul de final al etapei a 12-a. Chris Froome are amintiri plăcute pe această cățărare, aceasta fiind ascensiunea pe care britanicul și-a spulberat adversarii în 2013, atunci când reușea să obțină prima sa victorie în Le Tour. ”Cel mai frumos lucru în Turul Franței este că acesta nu este neapărat despre o singură etapă, cred că este nevoie de un ciclist complet pentru a câștiga această cursă, însă etapa care iese în evidență este cu siguranță cea cu final pe Mont Ventoux”, a declarat rutierul de la Sky.

Lupta pentru tricoul galben va începe pe 2 iulie, la Mont-Saint-Michel, în nord-vestul Franței, cu o etapă în linie, și nu cu un contratimp, așa cum s-a întâmplat în acest an. După două finaluri de etapă în Normandia, la Sainte Marie du Mont și Cherbourg-Octeville, turul se va îndrepta spre Masivul Central prin intermediul a două etape de tranziție, cu finaluri la Angers și Limoges.

Prima bătălie importantă a turului a fost programată destul de devreme, în etapa a 5-a, atunci când pe traseu apare finalul în ascensiune de la Le Lioran. Organizatorii par a încerca să recupereze terenul pierdut în ultimii ani în fața Turului Italiei, dar și a Vueltei, prin introducerea încă din prima parte a cursei a unui număr crescut de etape valonate și muntoase. Astfel, rundele din Pirinei 7, 8, 9 și 10 vor reprezenta primele teste serioase pentru rutierii de general.

Cicliștii nu vor avea prea mult răgaz, căci după o etapă a 11-a mai ușoară la Montpellier, urmează marele Mont Ventoux, în etapa a 12-a, urmat imediat de primul contratimp individual, în lungime de 37km, programat între Bourg-Saint-Andeol și Le Caverne de Pont. 

etapa a 13-a

Turul Franței va face o incursiune și în Elveția în etapele 16 și 17, capitala țării, Berna, găzduind în premieră atât un final, cât și un start de etapă în Le Tour. Finalul de pe Finhaut-Emosson reprezintă și el o noutate în istoria Marii Bucle, cățărarea din Alpi cu o lungime de 10,4km și o pantă medie de peste 8% facându-și debutul în 2016.

etapa a 17-a

 

Cățărătorii vor fi pe teren propriu și în ultimele trei runde dinaintea Parisului, contratimpul în cățărare de la Megève, plus sosirile de la Saint-Gervais-Mont Blanc și Morzine fiind ultimele șanse de a mai schimba ceva în clasamentul general.

etapa a 19-aetapa a 20-a

 ”Turul este în fiecare an pentru cățărători”, spune Prudhomme despre cele 28 de ascenisuni de pe traseul de anul viitor. ”Cele 3 zile din jurul Mont Blanc-ului vor fi fantastice!”, a adăugat directorul Turului Franței. Cei nemulțumiți de acest parcurs sunt cu siguranță sprinterii puri, Greipel, Kittel sau Cavendish având la dispoziție doar 6 ocazii pentru a câștiga o etapă.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.