The Program #2Dublu nominalizat la Oscaruri la categoria ”cel mai bun regizor”, Stephen Frears ne propune un film cu un subiect ce nu a mai fost abordat până acum în cinematografie – mărirea și, mai apoi, decăderea de proporții monumentale a unui sportiv ce a avut totul, iar acum riscă să piardă chiar mai mult de atât.

The Program nu este chiar o adaptare a cărții lui David Walsh Seven Deadly Sins, publicată în 2012, ci mai degrabă este inspirată de scrierile jurnalistului de la Sunday Times, cu care Armstrong are o lungă istorie conflictuală. Filmul a fost produs la foc automat, filmările fiind încheiate la mai puțin de un an după ce Walsh a început să lucreze la cartea sa.

Scena ce deschide filmul îl are în prim-plan pe Lance Armstrong, care pedalează singur și în tăcere în fruntea unei etape din Turul Franței, singurul zgomot evident fiind cel al respirației sale. Apoi, povestea se mută în anul 1993, când ciclistul de la Motorola, aflat la debutul în Le Tour în acel an, îl întâlnește pentru prima dată pe David Walsh, jucat de Chris O’Dowd. Ilustra ediție 1994 a clasicei La Flèche Wallonne nu lipsește din firul narativ al filmului, acesta fiind momentul în care apare în prim-plan doctorul Michele Ferrari, cel responsabil de prestația fabuloasă a echipei Gewiss-Ballan în acea ediție a cursei belgiene.

Ben Foster

În această parte a poveștii, Armstrong este prezentat ca un ciclist ”curat”, dar care nu reușește să obțină victorii importante și care cedează în cele din urmă îndemnurilor viitorului său colaborator, Johan Bruyneel, de a recurge la dopaj, aceasta fiind singura opțiune în ciclismul din acele vremuri pentru a putea fi competitiv.

Scenele ce prezintă fragmente din cursele de ciclism la care participa americanul sunt incredibil de realiste, un rol important în realizarea acestora avându-l David Millar, care a fost consultant pe acest segment.

Baza filmului se fixează pe câteva subiecte arhicunoscute pentru iubitorii ciclismului, precum lupta teribilă cu cancerul din care Armstrong iese învingător, celebra scenă de la spital cu Frankie Andreu și soția sa Betsy în care americanul recunoaște că a folosit substanțe dopante, scandalul Festina și alte momente importante ale epocii ce ar putea fi mai greu de contorizat de către o persoană ce nu este familiară cu acest sport.

Jesse Plemons

Ben Foster reușește un rol foarte bun interpretându-l pe Lance, la același nivel fiind și Jesse Plemons, cunoscut pentru rolurile din serialele Breaking Bad și Fargo, care îl joacă pe camaradul Floyd Landis, coechipierul ce avea să îl demaște mai târziu pe fostul său lider.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.