sosete compresie

”Antrenează-te din greu, recuperează-te și ia-o de la capăt” este dictonul urmat de cicliștii profesioniști. Ați văzut de multe ori, la interviurile de după curse sau în zilele de pauză, că rutierii folosesc frecvent șosetele de compresie, însă cât de mult ar ajuta acest tip de echipament un ciclist amator?

Doctorii recomandă echipamentele de compresie pacienților imobilizați la pat sau celor cu probleme ale sistemului limfatic. Acești ciorapi cresc presiunea asupra vaselor de sânge și accelerează circulația sângelui către inimă, contribuind la dezvoltarea sistemului venos și la o trecere mai rapidă a toxinelor de la nivelul mușchilor picioarelor către ganglionii limfatici, având efecte similare cu cele ale unui masaj.

Așadar, în teorie, creșterea fluxului sanguin ar trebui să ajute organismul să se refacă mai repede după efort, dar acest lucru se întâmplă cu adevărat oare? Ei bine, echipamentele de compresie contribuie la combaterea crampelor musculare, însă nu au existat, încă, studii care să demonstreze că acestea accelerează recuperarea.

Dar să vedem care este perspectiva unui actor implicat într-o afacere cu astfel de echipamente: ”În timpul pedalatului, beneficiile sunt limitate; un ciclist realizează o mișcare liniară, în timp ce un alergător va produce mișcări mult mai dinamice. Compresia limitează oscilațiile mușchilor și ajută la prevenirea accidentărilor, dar în cazul cicliștilor, principalele avantaje apar în procesul de recuperare”, spune Matt Davey, director vânzări pentru compania CEP Compression.

Presupusele avantaje oferite de utilizarea unor șosete de compresie în timpul curselor i-au determinat pe cei de la UCI, în 2012, să interzică folosirea unor șosete care să treacă de mijlocul distanței dintre gleznă și genunchi.

”Dacă un ciclist a cheltuit câteva mii de euro pe bicicleta sa, cu siguranță acesta va fi interesat de echipamentele de compresie. Acestea îi vor ajuta să se recupereze mai repede și să se urce în șa mai des. Iar mai multe antrenamente înseamnă că vei fi într-o condiție fizică și mai bună”, adaugă Davey.

Efect placebo sau nu, ar fi incorect să scoatem din calcul în totalitate efectele fiziologice pe care le pot produce aceste șosete de compresie. Și chiar dacă beneficiile ar fi doar rodul imaginației cicliștilor, folosirea unor asemenea echipamente după antrenament nu provoacă nici un efect negativ, iar dacă luăm în calcul și puterea pe care o poate avea efectul placebo, putem concluziona că ciorapii compresivi sunt un accesoriu util în viața unui ciclist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

via CyclingWeekly

 

1 COMMENT

  1. “Efect placebo sau nu, ar fi incorect să scoatem din calcul în totalitate efectele fiziologice pe care le pot produce aceste șosete de compresie”…
    Asa este. Discutia poate fi mult mai elaborata… Eu sunt “victima” unei situatii in care dupa antrenamente intense de anduranta, insotite de o deshidratare medie, si fata recuperare adecvata… m-am ales cu o trombofeblita de vena profunda-gamba dreapta.
    “Ciorapi” ii port acuma dupa… de nevoie. Daca toti am sti din timp efectele, poate situatiile delicate ar putea fi evitate.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.