Fabio Aru, 25 de ani, a obținut în septembrie primul său succes într-un mare tur, după o evoluție inteligentă și constantă în Turul Spaniei, reușind să îl deposedeze de tricoul roșu pe Tom Dumoulin chiar în penultima etapă a cursei. Astfel, tânărul cățărător al Astanei și-a câștigat dreptul de a conduce echipa kazahă în Turul Franței 2016, italianul urmând să debuteze în Marea Buclă după 3 sezoane petrecute în plutonul profesionist, timp în care a obținut și două clasări pe podiumul Turului Italiei.

ciclism.ro: Fabio, cât de diferită va fi pregătirea ta în această iarnă față de sezonul trecut, ținând cont că principalul tău obiectiv, în 2016, va fi Turul Franței, și nu Giro?
Fabio Aru: Deja am început pregătirea pentru sezonul viitor, iar în curând voi pleca cu echipa pentru un cantonament în Spania. Încă nu am pus la punct în totalitate programul competițional pentru 2016, dar cred că îmi voi începe sezonul tot în Spania, urmând să mă concentrez asupra pregătirii Turului Franței în prima parte a anului. Față de anul trecut, acum va trebui să ating maximul de formă în luna iulie, și nu în mai.

Ce ți-ai dori să obții la prima participare în Le Tour?

Voi merge în Franța pentru a da tot ce am mai bun, voi lua startul fără nici o presiune. Este clar că un loc pe podium ar fi un rezultat foarte bun pentru o primă experiență în Marea Buclă.

Cu doar 37 de kilometri de contratimp individual pe plat incluși în traseul ediției 2016 a Turului Franței, și cu atât de multe etape montane, putem spune că este un parcurs perfect pentru caracteristicile tale

Într-adevăr, traseul nu arată rău, însă trebuie să fiu conștient de faptul că cei împotriva cărora voi lupta în Turul Franței sunt cei mai buni cicliști din lume.

Fabio Aru Vuelta 2015
Fabio Aru sărbătorește victoria din Turul Spaniei alături de Joaquim Rodriguez și Rafal Majka

Te-ai luptat anul trecut cu Contador în Giro, dar și cu Froome sau Quintana în Turul Spaniei. Ești încrezător acum că poți lăsa unul dintre acești 3 rutieri, ce au și ei ca principal obiectiv Turul Franței anul viitor, în afara podiumului?
Toți 3 sunt niște campioni extraordinari, însă trebuie să luăm în calcul și alți rutieri care au demonstrat că sunt foarte puternici în Le Tour, Bardet și Pinot fiind doar două exemple dintre aceștia. Cum am mai spus, un podium ar reprezenta o performanță mulțumitoare pentru mine.

În afara Turului Franței, mai vizezi și alte curse sezonul viitor?

Primul și cel mai important obiectiv va fi Turul Franței, în 2016. La sfârșitul lui iulie vom vedea ce am obținut și ne vom hotărî atunci asupra următoarelor curse.

Plecarea lui Mikel Landa la Sky pare a fi slăbit regimentul de cățărători al Astanei, dar în același timp ar putea reprezenta șansa altor cicliști de a se afirma în 2016. Pe cine te vei baza în etapele de munte din Le Tour?

Mikel a fost un coechipier fantastic și îi mulțumesc pentru tot ce a făcut. În Turul Franței voi miza pe experiența lui Paolo Tiralongo, pe soliditatea lui Dario Cataldo și puterea lui Diego Rosa, alături de ceilalți colegi ce îmi vor fi alături.

Cum este să fii câștigător de mare tur la doar 25 de ani, simți acum că fanii, presa, dar și membrii echipei, au aștepări și mai ridicate de la tine?

Am fost întotdeauna un tip mai retras, iar victoriile nu m-au schimbat în nici un fel. Succesul din Turul Spaniei mi-a oferit mai multă notorietate, dar viața mea a rămas în aceiași parametri. Pedalez la fel ca la început, fără să simt nici o presiune din jur.

Care este relația ta cu Vincenzo Nibali și cum veți colabora împreună în Turul Franței?

Am pedalat alături de Vincenzo în Turul Abu Dhabi, în luna octombrie, și ne-am înțeles foarte bine. Participarea lui Vincenzo în Turul Franței va face Astana mai puternică, iar experiența lui în marile curse îmi va fi de ajutor în timpul turului.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.