Lavinia Rolea Auber 93

În ciuda investițiilor neînsemnate și a dezinteresului total din partea autorităților față de sportul românesc, țara noastră continuă să scoată de nicăieri sportivi de performanță ce ajung să concureze de la egal la egal cu atleți din țări ce au o susținere incomparabil mai mare. Un astfel de exemplu este și ciclista Lavinia Rolea, care de anul trecut evoluează pentru echipa franceză Auber 93, formație ce are o echipă continentală și de ciclism masculin.

Practicând un sport aproape inexistent în România la nivel feminin, Lavinia a fost obligată să își încerce șansa peste hotare, iar după un prim sezon petrecut la Auber 93, ciclista noastră a fost păstrată în echipă și pentru 2016. Am stat de vorbă cu vicecampioana națională pentru a afla ce așteptări are de la noul sezon și cum vede evoluția ciclismului feminin la nivel mondial în ultimii ani.

ciclism.ro: Este al doilea sezon în care evoluezi în Franța. Ce așteptări ai de la 2016?

Lavinia Rolea: Da, într-adevăr, este al doilea an în aceeași echipă. Obiectivele mele, cât și ale echipei sunt o clasare în primele zece locuri din clasamentul general al Cupei Franței, competiție care cuprinde 12 etape, desfășurate de-a lungul sezonului 2016. O altă așteptare de la acest an ar fi participarea la una, sau mai multe, competiții cu echipa națională feminină și, nu în ultimul rând, un rezultat bun la Campionatele Naționale.

Vei efectua vreun stagiu de pregătire cu echipa în perioada următoare? Care este programul pentru începutul de sezon?

Da, ne vom reuni aproape întreaga echipă într-un cantonament în sudul Franței, în localitatea Roquebrune, în perioada 21-28 februarie. Prima cursă oficială cu echipa, și prima etapă din Cupa Frantei, va fi Grand Prix de Chambery, în 13 martie.

UCI a început să acorde o atenție mai mare ciclismului feminin în ultima perioadă, simți că lucrurile încep să se îmbunătățească și pentru fete?

Așa este. Încă de anul trecut au început să apară proiecte mai mari pentru ciclismul feminin profesionist și se pare că de anul acesta se vor concretiza. Au fost create mai multe competiții de World Tour și se pare că și mass-media acordă o mai mare atenție. Chiar și din punct de vedere financiar au fost mărite premiile la unele competiții, însă toate acestea doar la cel mai înalt nivel internațional. După părerea mea, trebuie să se acorde o mare importanță și țărilor unde ciclismul feminin e slab dezvoltat sau aproape că nici nu există.

Lucrurile par că încep să se miște și în România, iar de anul acesta vom avea și prima echipă de fete (Daimon Women Cycling Team). Te tentează o revenire în țară, în acest context?

Este o veste extraordinară, încă nu știam de acest lucru. Nu pot spune decât “felicitări!” celor ce au format Daimon Women Cycling Team, succes în 2016, și cu siguranță este un început bun pentru ciclismul feminin din România. Îmi doresc și eu să înființez o echipă într-o bună zi în România, dar până atunci… Ca să răspund la întrebare, da, sincer mi-ar plăcea foarte mult să fac parte dintr-o echipă din țară, dar care să fie competitivă și pe plan internațional, vorba aceea, “nicăieri nu e ca acasă!”.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.