Motor electric vs roti electromagnetice
Motor electric vs roti electromagnetice

La Gazzetta dellor Sport a publicat astăzi un articol în care susține că utilizarea bicicletelor cu motor este deja o practică depășită printre cicliștii de top, roțile electromagnetice fiind noul ”moft” în materie de dopaj tehnologic printre rutierii ce își permit să plătească 200.000 euro pentru o roată.

Jurnalistul Claudio Ghisalberti a reușit să contacteze o persoană care se ocupă cu vânzarea unor astfel de sisteme către cicliști, acesta spunând că roțile electromagnetice reprezintă o nouă frontieră în dopingul tehnologic.

”Un motor ascuns în seat tube ține deja de o altă epocă, ce a fost depășită de ceva vreme. Este dopingul mecanic pe care îl folosesc cicliștii săraci. Noua frontieră tehnologică este mult mai avansată și de zece ori mai scumpă. Se află în roata spate, costă 200.000 euro, iar perioada de așteptare după comandă este de șase luni. Vechiul sistem folosea un motor pentru a roti angrenajul, în timp ce acesta este electromagnetic”, a declarat sursa care, în mod evident, a vrut să își păstreze anonimatul.

Roata electromagnetica
Roata electromagnetica

Dopingul cu motoare a fost suspectat la cel mai înalt nivel în mai multe cazuri, Fabian Cancellara în Paris-Roubaix 2010 și Ryder Hesjedal în Turul Spaniei 2014 fiind cele mai mediatizate dintre ele. Zvonurile au circulat și în competițiile de mai mică anvergură, în care se spune că foști profesioniști, dar și cicliști amatori, foloseau biciclete cu motor pentru faimă și bani.

”Am vândut 1200 (de sisteme cu motor) în Italia, în ultimii ani. Nu pot decât să râd când văd clasamentele de la Gran Fondo, aș putea să le rescriu pe toate”. Sursa celor de la Gazzetta explică și cum sunt montate motorașele în cadrele bicicletelor ce sunt vândute direct cu această extraopțiune către cicliști: ”Cadrul de carbon este deschis, se montează motorul în interior, iar apoi cadrul este reparat și vopsit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.