Alejandro Valverde, Turul Franței 2015
Alejandro Valverde, Turul Franței 2015

Alejandro Valverde este considerat de mulți specialiști ca fiind cel mai complet ciclist al generației sale, iar rezultatele spaniolului din 2015 alimentează din plin această idee. Valverde a câștigat Flèche Wallonne și Liège-Bastogne-Liège, reușind această dublă pentru a doua oară în carieră. În plus, campionul Spaniei pe șosea a obținut o clasare pe podiumul Turului Franței pe care o aștepta de mult timp, dar și al 4-lea succes în clasamentul individual World Tour.

ciclism.ro: În 2015 ai câștigat pentru a 4-a oară clasamentul UCI World Tour, ai savurat cu aceeași bucurie acest succes ca și în 2014?

Alejandro Valverde: Mai mult sau mai puțin. Anul acesta, victoria în această ierarhie mi-a oferit mai multă satisfacție pentru că a fost a doua consecutivă și a venit după un sezon mai bun, poate cel mai reușit din cariera mea de profesionist.

Este comparabilă bucuria adusă de încheierea anului pe primul loc în clasamentul World Tour cu cea a unei victorii într-un mare tur?

Nu, este ceva diferit. Câștigarea clasamentului World Tour este rezultatul unor evoluții constante de-a lungul întregului sezon, însă victoria într-un mare tur presupune trei săptămâni grele și o muncă teribilă din partea întregii echipe. Câștigarea unui mare tur îți oferă o bucurie aparte, însă orice succes are până la urmă importanța sa.

Evoluțiile bune pe care le-ai avut în Dwars door Vlaanderen și E3 Harelbeke în 2014 ți-au influențat decizia de a participa anul acesta în Turul Flandrei?

Da, am avut senzații bune în acele curse, dar Turul Flandrei este cu totul altceva. Nu am participat niciodată acolo, însă este o cursă frumoasă pe care doream să o bifez până la sfârșitul carierei, iar acum cred că e momentul potrivit. Pavatele, lungimea traseului, precum și condițiile meteorologice pot face din Turul Flandrei o competiție foarte dură. Va fi dificil să obțin un rezultat bun de la prima experiență, dar cred că este o cursă ce mi se potrivește.

Vei avea o misiune dificilă în compania lui Kristoff, Sagan și Cancellara..

Sunt conștient că va fi complicat, dar vreau să îmi joc șansele. Amstel, Flèche Wallonne sau Liège-Bastogne-Liège sunt curse pe care le cunosc și în care știu ce pot obține, însă Turul Flandrei va fi o noutate totală, nu voi avea repere la care să mă raportez.

Movistar i-a transferat pe Daniel Moreno și Carlos Betancur, cicliști ce te-ar putea ajuta în clasicele din Ardeni. Putem spune că echipa are sezonul acesta un lot mai puternic ca niciodată?

Este evident că Dani Moreno și Betancur sunt două achiziții foarte bune pentru noi, ce pot aduce rezultate frumoase, însă nu știu dacă echipa va fi mai puternică. Movistar a fost pe primul loc în World Tour în ultimii 3 ani, rămâne de văzut cum ne vom descurca în acest an.

Cu Nibali, Uran și Landa la start, crezi că o clasare pe podiumul Turului Italiei va fi accesibilă pentru tine?

Da, cred că este un obiectiv realizabil. Însă cred și că va fi o cursă foarte complicată, în care nu va fi loc de menajamente. Nibali este un rutier foarte puternic, Landa a progresat foarte mult în ultimul an, iar Rigoberto a avut întotdeauna evoluții bune în Giro, dar nici unul dintre ei nu este invincibil. Îmi va fi greu să obțin victoria, dar voi lua startul cu multă încredere.

Ai câștigat Turul Spaniei, ai fost pe podium în Turul Franței, iar o clasare între primii trei în Giro te-ar plasa într-un club exclusivist al cicliștilor ce au fost pe podiumul tuturor celor trei mari tururi. Reprezintă aceasta o motivație suplimentară?

Ar fi o realizare personală, dar în primul rând vreau să mă bucur de cursă, să o cunosc, să văd ce înseamnă un Tur al Italiei și apoi să obțin un rezultat cât mai bun. Vom aborda competiția cu calm și vom vedea ce va ieși. Până acum, luna mai era una de pauză pentru mine, însă anul acesta mă voi afla pentru prima dată în plină competiție și sunt curios cum va răspunde organismul.

Valverde Team
Valverde Team

Ce ne poți spune despre echipa dedicată tinerilor cicliști din Murcia pe care ai pus-o pe picioare în 2015?

Sunt foarte bucuros de ce am reușit cu această echipă. Avem o grupă de cadeți și una de juniori, iar, în plus, colaborăm cu multe școli din regiune pentru a încerca atragerea câtor mai mulți copii către acest sport. Vreau să întorc ciclismului ce mi-a oferit.

De echipă se ocupă câteva persoane în care am mare încredere. Copiii sunt foarte entuziaști și își doresc să câștige curse, însă la vârsta lor nu victoriile sunt importante, ci faptul că se formează, cresc și fac ceea ce le place.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.