Eduard Novak, Tușnad Cycling Team
Eduard Novak, Tușnad Cycling Team

Tușnad Cycling Team participă zilele acestea în Turul Valenciei, competiție 2.1 în calendarul UCI, iar după ce în prima rundă Eduard Novak și Daniel Crista au căzut, în etapa a 3-a echipa noastră a fost implicată într-un alt tip de incident. Astfel, campionul paralimpic de la Londra a fost descalificat din cursă chiar în timpul etapei fără nici un motiv, după spune acesta într-o postare pe Facebook:

”Azi am avut cea mai neagră și dezgustătoare zi din viața mea de ciclist. Sunt complet deziluzionat de faptul că am fost efectiv oprit din cursă în ultimii 40 km de către un arbitru din juriul 1, fără nici un motiv. Este o discriminare enormă să traiești așa ceva în 2016, în Spania. Nu îmi vine să cred că atât de mult deranjează faptul că un sportiv cu proteză la picior poate concura cu profesioniști care au bugete de miloane de euro!

Ce s-a întamplat în cursă: pe primul deal m-am rupt de pluton și am urcat de unul singur, totodată am coborât de unul singur. Am ajuns caravana de mașini și am reintrat în pluton. După aceea, am avut o problemă tehnică și mașina noastră de asistență m-a adus până la coada caravanei, reintrând apoi în pluton. Inexplicabil, a venit arbitrul Jorge Gual Martinez si m-a oprit. Nu exista niciun motiv de descalificare, nu am atins mașina nici măcar cu un deget. Este o discriminare de o mare rusine!! Dacă era de bună credință, mă lăsa să termin cursa și aveam astfel șansa să contestăm decizia. Însă, el a vrut să nu pot continua sub nicio formă! Voi vorbi cu avocata pentru  a-l da în judecată și vom trimite adresă de la FRC pentru federația spaniolă și asociația arbitrilor din Spania. Este mare scandal aici, președintele organizației este foarte nervos și toți cicliștii sunt revoltați de decizia arbitrului! Vom lupta pentru a ni se face dreptate!”

Etapa a fost câștigată de sprinterul olandez Dylan Groenewegen (Lotto-Jumbo), urmat de Nacer Bouhanni (Cofidis) și Alexander Porsev (Katusha). Cel mai bun ciclist de la Tușnad a fost Andrei Nechita, sosit în același timp cu învingătorul, pe locul 85.

UPDATE: În urma contestației depuse, arbitrul și-a recunoscut greșeala, iar ciclistul de la Tușnad va putea lua startul în cea de-a 4-a etapă din Turul Valenciei.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.