Road Grand Tour 2016
Road Grand Tour 2016

Seria de concursuri de șosea Road Grand Tour ajunge în acest an la cea de-a 4-a ediție, iar pentru a afla ce noutăți ne propune RGT în 2016, am stat de vorbă cu omul din spatele acestor curse ce încearcă să resusciteze interesul românilor pentru ciclismul de șosea.

ciclism.ro: Road Grand Tour ajunge la a 4-a reprezentație anul acesta, cum ai reușit să menții vie această serie de concursuri într-o țară care investește atât de puțin în sport?

Alex Ciocan: Sincer, cred că din nebunie. Până acum nu a fost an în care să nu mă gândesc că abia aștept să se termine și să nu o mai iau de la început, dar parcă ceva mă împinge de la spate. Sunt mulți care se bucură de concursurile astea și imediat după fiecare cursă, sau în timpul ei, ești în al 9-lea cer. Habar nu am ce va fi, dar știu că va fi bine. Recunosc că în ultimul an parcă a fost mai bine puțin. Adică toate și-au găsit un anumit ritm, care de bine, de rău, este făcut până la capăt (mă refer în primul rând la birocrația de rigoare).

Cu ce noutăți vine Road Grand Tour în 2016?

Încercăm să facem prima cursă pe etape. Sinaia va găzdui o etapă de circuit muntos, la fel ca anul trecut, și încă o etapă de contratimp pe munte, Sinaia – Cota 1400. Vom încerca, dar nu putem încă promite, să facem și primul contratimp pe echipe de mulți ani încoace. Știm că probabil nu vor fi multe echipe la început, dar mai știm și că cele ce vor fi se vor bucura de cursă.

Am încercat să includem și alte competiții în clasamentul nostru general, așa că ne-am asociat cu Road Grand Pink Otopeni, Velopower Panciu, poate și prin Timișoara să iasă ceva…

Te-ai gândit vreun moment la organizarea unei curse mai lungi, de 3-4 etape?

Da, dar deocamdată este foarte greu de realizat. Sportivii de performanță nu mai avem, iar sportivii de masă au servicii, nu pot veni la prima cursă de 4 zile pe care un nebun le-o aruncă în cale.

Road Grand Tour a avut parte și de o promovare bună în media românească, a ușurat acest lucru atragerea unor noi sponsori?

Bineînțeles că da. Merg mână în mână chestiile astea. Și nu numai ele. Dar trebuie să spunem că inclusiv sponsorii noștri ne-au ajutat la promovare. Orange și BCR s-au implicat realmente fantastic și ne-au ajutat mai mult decât se vede din exterior. Încet-încet, zalele se prind una de cealaltă și ceea ce acum este doar un trend, mersul pe bicicleta, va forma în timp un lanț extrem de solid.

Calendarul pentru Road Grand Tour 2016 anunțat chiar zilele acestea este definitiv sau mai pot apărea unele surprize?

Nimic nu este definitv. Din păcate, atât timp cât noi ne desfășurăm activitatea pe drumuri publice, pot apărea mereu probleme, de asta albim după fiecare an :).

Dacă ai putea pedala în cursele tale, care ar fi concursul pe care nu l-ai rata cu nici un preț?

Mie nu mi-a plăcut muntele foarte tare în cariera mea, însă am fost mereu atras de circuite urbane, așa că la București mi-ar plăcea să particip. Recunosc, aș prefera 150 de inși profesioniști, cu Peter Sagan printre noi.

Unde vezi Road Grand Tour peste 10 ani, dacă lucrurile vor evolua așa cum îți dorești tu?

Visez să fie un sistem super elaborat, cu o echipă extrem de solidă în spate, care să organizeze efectiv în toată țara 15-20 de competiții și să popularizeze acest sport frumos. Și să organizăm Turul României atât pentru amatori, cât și unul pentru profesioniști. Dacă ajung acolo….gata, chiar că anul următor închid prăvălia.

Mai multe detalii despre Road Grand Tour pot fi obținute aici.

 

1 COMMENT

  1. Foarte bine ar fi sa existe totusi premi mai pe masura…adica dai 100 lei inscrierea si cine castiga locul 3 incaseaza 100 lei…e cam fara cuvinte…mai bine fara premi eu as propune…sa fie la o casa de copiii amarati…e doar parerea mea …poate gresesc,nici o problema nu as fi singurul…in rest e o competitie MINUNATA.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.