The Secret Race
The Secret Race

Înainte ca televiziunea să devină atât de accesibilă, oamenii aflau despre ciclism din cărți și ziare. De aceea, multe curse de șosea au apărut la începutul anilor 1900 ca evenimente ce aveau menirea de a promova unele publicații și de a le crește tirajul, cele mai cunoscute exemple fiind chiar Turul Italiei și Turul Franței, organizate la începuturi de Gazzetta dello Sport, respectiv L’Auto (actualul L’Equipe).

În cele ce urmează vă prezentăm o selecție a unora dintre cele mai apreciate cărți ce abordează teme conexe ciclismului:

Wide Eyed and Legless, Jeff Connor

Această carte relatează povestea echipei ANC-Halfords din timpul ediției 1987 a Turului Franței. Formația britanică a avut o prestație lamentabilă în cursă, însă nu persiflarea performanțelor cicliștilor de la ANC-Halfords este ceea ce încearcă Jeff Connor. Autorul te introduce într-o atmosferă ce te va determina să empatizezi cu rutierii din insulă de-a lungul aventurii dureroase din Marea Buclă.

Kings of the Road, Robin Magowan

Ilustrată cu fotografiile lui Graham Watson, Kings of the Road te plasează într-o lumea a ciclismului ce abia este descoperită de țările anglofone. Este o carte excelentă pentru cineva care abia a luat contact cu ciclismul de șosea și vrea să afle mai multe despre Turul Flandrei, Turul Franței și celelalte mari evenimente ale acestui sport.

The Supermale, Alfred Jarry 

Scrisă în epoca ”supereroilor” ciclismului de șosea, The Supermale este o nuvelă despre un grup de cicliști ce iau parte la o cursă ce pleacă de la Paris și ajunge în Asia. Alimentați de o misterioasă și perpetuă sursă de energie, aceștia ajung să pedaleze și cu viteze de 300km/h. Unul dintre concurenți moare, însă, într-un absurd al situației, acesta nu se poate opri din pedalat pentru că a semnat un contract ce îl obligă să termine cursa.

The Secret Race, Tyler Hamilton și Daniel Coyle 

Cartea publicată acum 4 ani este rezultatul întâlnirilor dintre Tyler Hamilton, fost coechipier al lui Lance Armstrong la U.S. Postal, și Daniel Coyle, un genial scriitor. The Secret Pro, bestseller al New York Times și câștigătoare a premiului ”Hill Sports Book of the Year”, dezvăluie adevărata lume a ciclismului din perioada în care Hamilton devenea campion olimpic, iar dopingul devenise o rutină printre cicliștii epocii.

The Third Policeman, Flann O’Brien 

Chiar dacă Flann O’Brien nu a fost ciclist, acesta este considerat un corifeu al literaturii despre ciclism. În The Third Policeman, carte scrisă la sfârșitul anilor ’30, însă publicată doar post-mortem, autorul pune accentul pe propria sa ”teorie atomică” a ciclismului: dacă petreci prea mult timp pe bicicletă, vei începe să ai schimburi de atomi cu aceasta. ”Veți fi surprins să aflați cât de mulți sunt prin aceste părți, aproape jumătate om și jumătate bicicletă”, povestește unul dintre personajele nuvelei lui O’Brien.

Racing Through the Dark, David Millar 

În autobiografia sa, David Millar relatează în detaliu despre cum s-a apucat de ciclism, cum a ajuns în plutonul profesionist, dar și despre cultura dopingului din acea perioadă și despre cum a căzut în capcana acesteia. Fostul ciclist de la Cofidis, Saunier Duval sau Garmin abordează această sensibilă temă cu detașare și obiectivitate, recunoscând cu franchețe că s-a dopat pentru glorie și bani.

Domestique, Charly Wegelius

Puțini rutieri au exprimat mai bine suferința fizică și emoțională prin care trece un ciclist ce participă într-un mare tur. Domestique este o uimitoare, și pe alocuri greu de citit, poveste a unui ciclist ce nu a câștigat nici o cursă în cariera sa, dar care și-a împins limitele până aproape de autodistrugere.

Seven Deadly Sins, David Walsh

Jurnalistul de la The Sunday Times povestește despre lunga și tumultoasa sa anchetă ce l-a vizat pe Lance Armstrong chiar în epoca de aur a acestuia, în care nimeni în afară de David Walsh nu îndrăznea să îl acuze pe american că folosește substanțe interzise pentru a-și îmbunătăți performanțele. Seven Deadly Sins surprinde și momentele de după interviul acordat de texan realizatorei tv Oprah, în care Armstrong a recunoscut ceea ce Walsh a încercat atâția ani să dovedească.

Bicycle Thieves, Luigi Bartolini

Chiar dacă ecranizarea este mai cunoscută decât cartea, nuvela lui Bartolini este la fel de frumoasă și chiar mai amuzantă decât filmul. Bicycle Thieves ne spune povestea lui Antonio, care, într-o perioadă în care sărăcia afecta o mare parte a Italiei, primește un nesperat loc de muncă, însă unul în care trebuie să se deplaseze pe bicicletă. Chiar în prima zi de lucru, bicicleta îi este furată, iar de aici încolo începe o fascinantă căutare a hoților.

Kelly – A Biography of Sean Kelly, David Walsh

În 1984, David Walsh călătorea la Paris pentru a urmări un întreg sezon din ciclismul de șosea, concentrându-se asupra evoluțiilor lui Sean Kelly. Este o biografie convențională, ce are în centru cariera de succes a unui sportiv ce ajunge să fie aproape mai mare decât sportul pe care îl practică.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.