Florian Vogel, fost campion european, vicecampion mondial și campion al Elveției
Florian Vogel

Florian Vogel, 34 de ani peste câteva zile, evoluează pentru echipa celor de la Focus și are la activ mai multe medalii la Campionatele Mondiale de XC, Campionatele Europene și Campionatele Naționale ale Elveției. Timp de 13 sezoane, Vogel a fost membru al echipei Scott-Odlo (Swisspower), însă, aflându-se din ce în ce mai mult în umbra coechipierului său Nino Schurter, elvețianul a decis să schimbe ceva în cariera sa, iar din 2015 apără culorile echipei Focus.

ciclism.ro: Pentru început, spune-ne cum te-ai apucat de ciclism

Florian Vogel: Când aveam 12 ani, un coleg de clasă și-a cumpărat un mountain bike și astfel am intrat în contact pentru prima dată cu o bicicletă. Un an mai târziu am început să particip la concursuri (1995).

Ai avut vreun model din ciclism atunci când ai început să practici acest sport?

Nu chiar, erau câțiva tipi, precum Hans „NO WAY” Rey sau John Tomac, pe care îi apreciam, dar nu am avut cu adevărat un idol.

Cu câțiva ani în urmă ai cochetat și cu ciclismul de șosea. Ce anume îți oferă mountain bikingul și nu poți găsi la șosea?

Îmi place foarte mult ciclismul de șosea și mă antrenez pe cursieră, dar mountain bikingul este special. Iubesc senzația de a fi singur în pădure, de a nu avea o echipă de care să depinzi pentru a avea succes la cel mai înalt nivel. Sigur că ai nevoie de un mecanic bun, un manager, dar nu este ca în ciclismul de șosea, unde nu poți câștiga curse fără o echipă puternică alături. Este o ramură a ciclismului în care depinzi mai mult de tine. Dacă învingi o faci pentru că ai fost cel mai puternic, iar dacă pierzi ești vinovatul principal, nu ai cum să te ascunzi în mountain biking.

De ceva ani, Campionatele Mondiale și Cupa Mondială au devenit o afacere între Julien Absalon și Nino Schurter. De ce este atât de dificil pentru un alt rider să rupă această dominație?

Condiția fizică este cea mai importantă în câștigarea acestor curse, iar în mountain biking, în general, cel mai puternic câștigă, pentru că strategiile de echipă au o importanță mult mai mică decât la șosea. Nino, Absalon și Kulhavy sunt prea puternici, de aceea e imposibil să îi învingi. Obiectivul meu este întotdeauna acela de a da totul în curse și cred că încă mai am o marjă de îmbunătățire. Dacă totul merge conform planului, cred că voi fi capabil să îi bat din când în când :).

Care sunt obiectivele tale în acest sezon?  Jocurile Olimpice de la Rio se numără printre ele?

Voi încerca să îmi depășesc limitele în toate cursele la care voi lua parte. Jocurile Olimpice sunt un eveniment foarte important, la fel ca și Cupa Mondială sau Campionatele Mondiale, deci, dacă voi participa, o să încerc să las o impresie cât mai bună.

Ce părere ai despre dopajul mecanic, crezi că este o practică răspândită în întreaga lume a ciclismului sau sunt doar cazuri izolate?

Sunt lucruri grave, de fapt trișatul în general este o faptă urâtă, ai nevoie de o anumită energie criminală ca să îți montezi un motor în bicicletă. Nu cred că este o problemă care să fi difuzat foarte mult în ciclismul profesionist, dar sunt cu siguranță câțiva cicliști care apelează la astfel de practici. Cred că UCI face o treabă bună în încercarea de a preveni și depista aceste cazuri.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.