Numărul de persoane ce dețin o bicicletă a scăzut la jumătate în ultimii 30 de ani
Numărul de persoane ce dețin o bicicletă a scăzut la jumătate în ultimii 30 de ani

Un nou studiu, realizat de Johns Hopkins University, arată că numărul de persoane ce au o bicicletă a scăzut la nivel mondial până la jumătate în raport cu anul 1981.

Cercetarea publicată în Journal of Transport & Health a fost realizată pe un eșantion de 1,25 miliarde de gospodării și a descoperit că în doar 42% dintre acestea există cel puțin o bicicletă. Scoțând din ecuație China și India, scăderea este și mai mare, de la 60% în 1989 la 32% în 2012, ceea ce înseamnă că, în momentul de față, 68% din gospodării nu dețin un astfel de mijloc de transport.

Cea mai drastică scădere a fost înregistrată în China, țară în care, în anul 1992, 97% din gospodării dețineau cel puțin o bicicletă, față de 63% în 2009. Chiar și așa, China rămâne lider mondial la acest capitol, alături de India, cele două state mamut influențând considerabil datele cercetării din cauza populației foarte mari, ce reprezintă peste o treime din populația totală a lumii.

Cu toate acestea, studiul arată că bicicleta este încă foarte populară în anumite regiuni ale lumii, printre care și nordul Europei. Autorii cercetării sunt de părere că o analiză atentă a rezultatelor poate oferi indicații precise asupra țărilor ce au încurajat folosirea bicicletei ca mijloc de transport, iar strategia acestora poate fi un model pentru alte state ce își doresc un mediu mai curat și o populație mai sănătoasă.

Olufolajimi Oke, unul dintre autorii studiului, explică de ce rezultatele nu sunt neapărat alarmante: ”Toată lumea se concentrează asupra prezentului, însă o privire în trecut poate arăta factorilor politici ce a mers și ce nu a mers bine. Printr-o analiză serioasă asupra mai multor date, am realizat o bază de date din care sperăm că politicienii își vor lua informațiile necesare dezvoltării strategiilor de încurajare a mersului pe bicicletă”.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.