Tudor Oprea, SCOTT-Geiger
Tudor Oprea, SCOTT-Geiger

Am stat de vorbă cu Tudor Oprea de la SCOTT-Geiger pentru a afla ce își propune echipa sibiană în acest an, cum s-au acomodat riderii cu noile biciclete SCOTT, dar și multe alte lucruri pe care le puteți citi în cele ce urmează.

ciclism.ro: Ați schimbat anul acesta unul dintre sponsorii principali și, implicit, bicicletele. Cum v-ați acomodat cu noile biciclete Scott și cu ce impresii ați rămas după primele ture?

Tudor Oprea: Ne-am obișnuit destul de repede cu modelul Scale. Am încercat să rămânem la o geometrie cât mai apropiată de cea cu care eram obișnuiți. În ce privește echiparea, nu s-a schimbat nimic. Sunt aproape 3 luni de când am montat primele biciclete ceea ce e un mare avantaj, având în vedere și faptul că săptămâna viitoare avem primele concursuri. Dar urmează să ne acomodăm cu Spark-urile, lucru care ar putea fi ceva mai dificil. Zilele acestea au ajuns suspensiile iRD de la Fox și ne mai lipsesc câteva componente Di2 pentru a putea finaliza montarea lor. Faptul că vom concura pe biciclete full suspension va fi o premieră pentru mine și Lucian Logigan, și cu siguranță o provocare. Cred că avem multe de învățat, de la setări, până la utilizare.

Cu ce noutăți mai vine Scott-Geiger în noul sezon?

Nu prea multe. Roberto Burța este una din ele. Vine din Sebeș și este un junior cu un bun potențial, pe care vrem să-l sprijinim începând din acest an și, de ce nu, să-i deschidem drumul spre concursurile importante. Sperăm să reușească să valorifice potențialul pe care îl are și șansa pe care i-o oferim. O altă noutate este Duca Bogdan care s-a despărțit de echipa la care a activat și și-a manifestat dorința de a ni se alătura.

Ați efectuat un stagiu de pregătire în Turcia de curând, cum a decurs acesta? Mai aveți în planuri vreun cantonament?

Ne-am atins obiectivele pe care ni le-am propus în acest cantonament, chiar dacă temperaturile au fost ceva mai mici decât cele la care speram. Vom mai avea 2 cantonamente de-a lungul sezonului, dintre care unul la altitudine.

Ce obiective personale ai în 2016?

Al 14-lea titlu de campion național XCO și clasări bune la competițiile internaționale la care voi participa. În special la Campionatul Mondial XCO, care în acest an va fi la Nove Mesto.

În filmul de prezentare al echipei, vorbeați de o participare mai consistentă anul acesta în competițiile din țară. Să înțelegem că ați renunțat la ideea unei prezențe la Rio?

Punctele pentru Rio se contorizează doar până la sfârșitul lunii mai, iar în aprilie avem mai multe competiții UCI în România. Deci vom putea să ne concentrăm pe toate planurile.

În ultimii ani, numărul de curse de mountain biking a explodat în România, cum vezi acest fenomen? Există și o creștere calitativă a concursurilor sau doar una cantitativă?

Se întrevede o îmbunătățire calitativă, dar pot spune că încă o aștept. Explozia asta e destul de recentă și deocamdată nu le putem cere foarte multe organizatorilor. După câțiva ani de experiență, cred că va fi mai bine. Îmi doresc să văd mai mult accent pe calitatea traseelor.

Pe lângă concursurile mai numeroase, este evidentă și o creștere a interesului românilor pentru bicicletă, fie și doar ca mijloc de recreere. Cum crezi că ar trebui atrași tinerii spre ciclismul de performanță? Se poate realiza acest lucru în contextul subfinanțării sportului din acest moment?

Cred că este nevoie, în primul rând, de o schimbare majoră de mentalitate. Părinții trebuie să conștientizeze faptul că sportul e important pentru copiii lor și să fie de acord să investească în această direcție. Apoi, cluburile care vor să facă performanță vor trebui să găsească surse de finanțare pentru a își putea desfășura activitatea. Au trecut vremurile când totul venea de la stat. Și în al treilea rând, sper să avem mai multe investiții la nivel local în infrastructura pentru sport și în sportul la nivel de copii și juniori, chestiune tot de mentalitate, dar a politicienilor.

Ai spus că 2016 ar putea fi ultimul tău sezon ca sportiv, ai luat o hotărâre definitivă în acest sens? Ce ai vrea să faci după retragere, rămâi în ciclism?

Nu am luat încă o hotărâre definitivă, dar e foarte probabil să fie așa. Cu siguranță nu voi putea sta departe de ciclism, dar nu mă veți vedea concurând la amatori peste vreo 2 ani. Îmi voi dedica o mare parte din timp dezvoltării centrului sportiv pe care l-am construit anul trecut. Acesta va deveni un centru de pregătire și testare a cicliștilor de toate nivelurile și din toate disciplinele. De asemenea, vreau să continui ce am început acum 5 ani cu clubul Pro Cycling și să participăm în continuare în mod constant la competiții internaționale. Pentru juniori este esențial să acumuleze experiență în competiții importante, înainte de a le cere rezultate.

Din ce ai văzut la concursurile din țară, există potențial printre tinerii cicliști? Ai remarcat vreun talent ce ar putea reprezenta România în cele mai importante competiții în anii următori?

Sunt mai mulți tineri talentați, dar cu siguranță le lipsește experiența. Și, din păcate, le mai lipsește ceva – dorința puternică de a face performanță. Ciclismul e un sport greu, chinuitor de multe ori. Deocamdată nu am văzut vreun tânăr dispus să facă sacrificiile necesare. Cei mai mulți aleg calea mai ușoară și cea mai bună dovadă e faptul că pe mulți dintre ei, deși etalează atitudini de adevărați profesioniști, îi vedem la startul categoriilor pentru amatori.

1 COMMENT

  1. Vorbim de profesionistul ce nu ii lasa pe cei fara licenta sa participe la elite la cursele organizate de el? Esti patetic cand esti singurul din tara care ceri licenta la maratoanele ce le organizezi chiar daca nu sunt curse uci si apoi te plangi ca nu vine lumea la elite. Sau ii era frica ca vin amatorii si il bate la el acasa?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.