Nino Schurter, photo credit SCOTT-Odlo
Nino Schurter, photo credit SCOTT-Odlo

Nino Schurter este unul dintre cei mai titrați rideri din istoria mountain bikingului, elvețianul de 29 de ani având la activ patru titluri mondiale, patru victorii în Cupa Mondială și două medalii la Jocurile Olimpice, singurul titlu important care îi lipsește fiind acela de campion olimpic. Schurter pedalează pentru SCOTT-Odlo (fostă Swisspower) din 2006, iar în 2014 a participat pentru echipa Orica GreenEDGE în două curse de șosea, Turul Romandiei și Turul Elveției.

ciclism.ro: Cum a decurs perioada de pregătire pentru noul sezon?

Nino Schurter: Totul s-a desfășurat conform planurilor. Am avut o iarnă foarte blândă în Elveția, ce mi-a permis să mă antrenez așa cum mi-am propus, chiar dacă mi-aș dori câteva zile cu ninsoare acum. Din fericire, nu am avut nici o problemă de sănătate în această iarnă și sper ca lucrurile să rămână așa.

Cum combini antrenamentele pentru tehnică cu cele de anduranță?

Trăiesc în inima Alpilor elvețieni. Nu îmi este greu să găsesc trasee solicitante pe lângă orașul meu, poteci care să mă ajute să îmi îmbunătățesc tehnica în același timp cu rezistența.

Pe ce bicicletă vei pedala în acest an? Scott Spark, bicicleta pe care ai folosit-o în 2015, va primi vreun upgrade?

Ca în fiecare an olimpic, vom încerca să venim cu ceva nou. Însă, în acest moment, nu pot divulga prea multe detalii despre acest subiect. Anul acesta vor fi mai multe noutăți, iar faptul că voi pedala pe o bicicletă foarte rapidă îmi oferă și mai multă motivație în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Rio.

Ai foarte multe victorii în Cupa Mondială și la Campionatele Mondiale, dar îți lipsește un aur la Jocurile Olimpice. Este Rio principalul tău obiectiv în 2016?

Într-adevăr, este ultimul mare obiectiv ce mi-a mai rămas. Cursa de la Rio va fi cel mai important eveniment al anului pentru mine.

Cum ți se pare traseul cursei de la Jocurile Olimpice?

Am câștigat cursa test de la Rio, în octombrie, ceea ce îmi oferă și mai multă încredere. Îmi place traseul, este unul plăcut. Sunt foarte multe rampe, iar parcursul este în general unul rapid, ce oferă publicului specatacolul pe care și-l dorește.

Rivalitatea dintre tine și Julien Absalon este una ce va rămâne în istoria mountain bikingului. Cum vă înțelegeți în afara curselor?

Cred că avem un respect reciproc, ne înțelegem bine la finalul curselor, dar nu aș putea spune că suntem prieteni.

Ai câștigat atât de multe curse importante în carieră, spune-ne care este motivația ce îți permite să rămâi la cel mai înalt nivel și după atâtea succese

Iubesc sportul și iubesc competiția. Depun toate eforturile pentru a rămâne unde sunt acum, în fruntea mountain bikingului. Odată ce îți pierzi entuziasmul, lucrurile se vor schimba foarte repede. Dar cred că am potențialul de a rămâne încă 5 ani la cel mai înalt nivel. De aceea, tocmai am semnat un contract cu SCOTT-Odlo valabil până în 2020.

Ai partcipat și în câteva curse de șosea importante (Turul Romandiei și Turul Elveției) acum doi ani. Te-ai gândit vreodată să renunți la mountain biking și să îți testezi forțele în ciclismul de șosea?

Sigur, m-am gândit la asta. Chiar dacă a fost o opțiune tentantă, am simțit că destinul meu este legat doar de mountain biking și nu aș mai renunța la această disciplină acum. Mai mult ca sigur, nu ar fi fost de ajuns un singur an la șosea pentru a avea succes. Este nevoie de timp și experiență.

Ce îți oferă mountain bikingul și nu poți găsi în ciclismul de șosea?

Libertate! Îmi place să fiu pe cont propriu atât în antrenamente, cât și în curse. Cel mai important aspect este că în mountain biking sunt propriul meu șef, nu trebuie să fac ce îmi spun alții.

4 COMENTARII

  1. „Ce îți oferă mountain bikingul și nu poți găsi în ciclismul de șosea?

    Libertate! Îmi place să fiu pe cont propriu atât în antrenamente, cât și în curse. Cel mai important aspect este că în mountain biking sunt propriul meu șef, nu trebuie să fac ce îmi spun alții.”

    Cu siguranta nu i-ar placea sa i se urle-n casca la sosea,daca s-a obisnuit cu libertatea muntelui…

  2. […] Într-un interviu acordat site-ului nostru în luna februarie, Nino Schurter spunea: ”Am câștigat cursa test de la Rio, în octombrie, ceea ce îmi oferă și mai multă încredere. Îmi place traseul, este unul plăcut. Sunt foarte multe rampe, iar parcursul este în general unul rapid, ce oferă publicului specatacolul pe care și-l dorește. Cursa de la Rio va fi cel mai important eveniment al anului pentru mine.” […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.