Fränk Schleck a debutat în ciclismul mare în 2001, ca neo-profesionist pentru echipa Festina, dar din 2002 a trecut la CSC, acolo unde avea să își petreacă mare parte din carieră. Împreună cu Bjarne Riis, Fränk câștiga Amstel Gold Race în 2006, Turul Elveției în 2010 și devenea un nume important în Turul Franței. În anii de glorie 2009, 2010 și 2011, Fränk a luptat, împreună cu fratele său Andy, pentru tricoul galben din Marea Buclă, însă fără succes, aceștia reușind totuși o performanță unică în 2011, când au urcat împreună pe podiumul final de la Paris.

Cum a decurs perioada de pregătire? Ca formă fizică, te afli acolo unde îți dorești în acest moment?

Totul este în regulă. Vremea nu a fost prea frumoasă în Luxemburg și de aceea nu am stat prea mult acasă, iar acesta este un lucru bun. Pregătirea a decurs așa cum mi-am propus, nu am avut probleme de sănătate, iar acum, în Paris-Nice, voi vedea unde mă aflu mai exact.

Ai avut o evoluție solidă pe Alto da Fóiaîn Turul Algarve. Acea performanță ți-a oferit încrederea de care aveai nevoie pentru a aborda noul sezon cu mai mult optimism?

Da, a fost o etapă foarte grea și o cățărare dificilă pe final, însă m-am descurcat bine, iar acest lucru mi-a oferit încredere.

După absența din 2015, anul acesta vei reveni în Turul Franței. Cu ce gânduri vei participa în Le Tour, te gândești la clasamentul general?

Vom vedea. Avem un grup cu multă experiență, îl avem pe Bauke (Mollema) care a fost al 7-lea anul trecut și a arătat că poate sta lângă cei mai buni, dar cel mai important va fi să reușim un rezultat bun pentru echipă, iar dacă va fi necesar îi voi oferi tot sprijinul meu lui Bauke.

După cum am mai spus, echipa este pe primul loc, iar dacă va fi ca Felline, sau orice alt ciclist, să se simtă foarte bine, toți vom pedala pentru el, dacă voi fi eu liderul, sunt sigur că echipa mă va ajuta la fel de mult. Va trebui să așteptăm să vedem care va fi forma cicliștilor în acea perioadă și apoi vom decide împreună pe cine vom sprijini.

Pe lângă Turul Franței, ce obiective personale mai ai în acest sezon?

În fiecare an încercăm să împărțim sezonul în trei părți. Prima se întinde până după clasice, cu principal obiectiv clasicele din Ardeni, Amstel, Fleche și Liege, a doua cu Turul Franței în prim-plan, iar a treia parte va fi mai specială în acest sezon, cu Jocurile Olimpice de la Rio drept principală țintă. Mai este mult până acolo, dar cam acestea ar fi cele trei mari obiective pe care le vizez în 2016.

Contractul tău cu Trek-Segafredo expiră la finalul anului, ai discutat cu echipa despre o eventuală prelungire sau te gândești să continui la o altă echipă din 2017?

Suntem abia la începutul lunii martie. Întotdeauna vor fi discuții cu cicliștii importanți, dar este prea devreme acum pentru a oferi un răspuns la această întrebare. Nu mă văd retrăgându-mă la finalul sezonului pentru că iubesc acest sport, încă nu mi-am pierdut plăcerea de a pedala, iar din punct de vedere fizic, dar și mental, sunt în continuare la un nivel bun. Încă am acea bucurie de a ieși cu băieții la antrenamente.

2013 și 2014 au fost ani grei pentru tine cu acea suspendare și retragerea fratelui tău din ciclism, spune-ne ce te-a motivat să continui?

Este foarte simplu: ciclismul. A fost o perioadă grea, dar nu am acceptat ceea ce mi s-a întâmplat. Când știi că nu ai greșit, nu poți să te resemnezi. Bicicleta a fost adevărata terapie ce m-a ajutat să trec mai ușor prin acea perioadă dificilă. Ciclismul m-a ajutat foarte mult, m-a ținut în viață practic, și de aceea nici nu mă gândesc la retragere.

Te-ai gândit la ce vei face după ce te vei retrage, există vreo șansă să vedem o echipă de ciclism condusă de frații Schleck în viitor?

Ar fi frumos, fără îndoială. Dar, deocamdată, sunt ciclist al echipei Trek-Segafredo și trebuie să mă concentrez asupra viitorului apropiat,  adică asupra sezonului acesta. Sunt un sportiv profesionist și nu ar fi corect să vorbesc despre alte proiecte acum. Când se va concretiza ceva, voi vorbi atunci, dar nu văd să se întâmple acest lucru anul viitor.

Cum simți că a evoluat ciclismul de la începutul anilor 2000, când ai pătruns în plutonul profesionist în plină epocă Armstrong, și până în momentul de față?

Este o evoluție normală. Să devii ciclist profesionist a devenit o sarcină mai ușoară decât aceea de a te menține la cel mai înalt nivel. Nu cred că Sagan va fi la fel de rapid și peste 10 ani, este o evoluție firească. Ciclismul s-a schimbat mult în bine și cred că merge într-o direcție bună.

Cred că ciclismul este un sport de modă veche, cu mentalități vechi, ce sunt înrădăcinate de aproape 200 de ani și nu ne putem aștepta ca acestea să se schimbe de pe o zi pe alta. Va mai dura ceva timp, dar sunt de părere că ciclismul este unul dintre sporturile ce se află pe calea cea bună.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.