Marco Pantani
Marco Pantani

O nouă investigație, ale cărei rezultate au fost făcute publice astăzi în presa din Italia, arată că organizația mafiotă La Camorra a avut un rol esențial în eliminarea lui Marco Pantani din Turul Italiei 1999 cu două etape înainte de final.

Într-o înregistrare audio publicată în La Repubblica, un deținut care și-a păstrat anonimatul confirmă cele spuse anul trecut de Renato Vallanzasca, un mafiot notoriu al acelor vremuri: ”Practic, Camorra au făcut ca Pantani să piardă acel Tur al Italiei prin schimbarea probelor de sânge pentru a fi siguri că acesta va fi depistat pozitiv”.

Vallanzasca a scris în autobiografia sa că, în 1999, un coleg din închisoare i-a sugerat să parieze tot ce are pe faptul că Pantani nu va câștiga acel Tur al Italiei, deși acesta dominase categoric etapele de munte și avea tricoul roz pe umeri. Potrivit acestuia, Camorra ar fi pierdut foarte mulți bani în pariuri ilegale dacă Il Pirata obținea victoria finală.

Potrivit celor de la Gazzetta dello Sport, Sergio Sottani, procurorul ce s-a ocupat de investigație a ajuns la concluzia că anumiți membri ai organizației Camorra au amenințat un doctor pentru a-l determina să modifice probele și, implicit, rezultatele testelor, astfel încât Pantani să fie depistat pozitiv și exclus din cursă.

Pantani a fost depistat cu o valoare a hematocritului de 52%, după victoria de pe Madonna di Campiglio, în antepenultima etapă a acelei ediții din Turul Italiei. Italianul nu a primit nici o sancțiune în cele din urmă, însă pierderea tricoului roz cu doar două etape înainte de final i-a provocat lui Pantani o depresie din care nu și-a mai revenit, iar acest lucru s-a văzut și în cursele ce au urmat.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.