Alexander Kristoff
Alexander Kristoff

Sâmbătă, 19 martie, are loc primul “Monument” al sezonului de ciclism, Milano – San Remo. Cursa se va vedea în direct la Eurosport 1 HD, de la 15:15. Alexander Kristoff (Katusha), fost câștigător de Milano – San Remo în 2014 și locul 2 anul trecut, face o avancronică a cursei de mâine – pe cine vede favoriți, strategia cursei, țintele lui pentru 2016.

Alexander Kristoff (Katusha), despre Milano – San Remo, primul „Monument” al sezonului

Principalii rivali

Principalii favoriți aș spune că sunt John Degenkolb (n.r. – nu participă, fiind accidentat din ianuarie), dacă nu e accidentat, bineînțeles Peter Sagan, care e periculos în astfel de curse. De asemenea, Cancellara, care s-a arătat foarte puternic. În plus mai sunt mulți outsideri. Mark Cavendish, care a mai câștigat aici. E o cursă atât de deschisă, că e greu să dai un favorit, totuși Sagan e ciclistul perfect pentru o astfel de cursă. E atât de puternic pe cățărări și e foarte rapid, de aceea este marele favorit, în opinia mea.

Strategia

Mai mult sau mai puțin mă concentrez doar asupra situației mele, sperând că mai am suficientă energie rămasă în picioare. Evident, îi urmărești și pe ceilalți, într-un fel sau altul. Ești puțin limitat din acest punct de vedere în Milano-San Remo, pentru că nu ai întreaga echipă alături de tine. Trebuie să stai în față, iar când se declanșează sprintul să folosești toată energia rămasă pentru a trece linia de sosire. Asta e metoda care funcționează pentru mine.

Trebuie să ții pasul pe cățărări, altfel e dificil. Nu-ți permiți să rămâi în urmă pe secțiunile Cipressa și Poggio, acolo se pierde cursa! Poți să o pierzi și mai devreme, pe scurtele porțiuni de piatră cubică; dacă nu ești în poziție bună, de acolo poate deveni foarte dificil.

Vântul e un factor important la cățărări și pe parcursul cursei. Când am câștigat, vremea a fost oribilă. M-am antrenat mult în Norvegia și, poate, frigul a fost un avantaj pentru mine.

Cred că toată lumea preferă vremea frumoasă, pentru că atunci ai o zi mai ușoară. Eu însă știu că-mi pot menține nivelul și pe ploaie. Bineînțeles de înghețat și eu îngheț, ca toată lumea. Nu sunt Superman. Prefer vremea însorită, dar în cazul meu, dacă mă gândesc la rezultatul final, nu poate fi mai rău dacă vremea e rea!

Țintele pe 2016

Pentru mine e mai important să câștig ”Clasice”, deoarece sunt curse de o zi și primești o grămadă de puncte, necesare pentru echipă, pentru clasamente. Asta e o parte foarte importantă a sezonului meu. Dacă mă impun într-un sprint în Turul Franței cred că primesc 20 de puncte, dar pentru Milano-San Remo primesc 100. Ar trebui să câștig 5 etape în Le Tour pentru același număr de puncte. Asta face cursa Milano-San Remo mult mai importantă. Bineînțeles, de când urmăream ciclismul la televizor, copil fiind, Turul Franței era cea mai mare cursă și așa a rămas până astăzi. Dacă reușești să câștigi acolo e ca și cum ți-ai câștiga propria statuie, doar pentru o victorie de etapă. Totuși aș prefera să-mi câștig statuia în Milano-San Remo, decât să câștig o etapă. Deși, dacă stau să me gândesc… să câștig 5 etape în Turul Franței! Nu știu ce să aleg.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.