Haibike Greed 9.10 2016

Haibike

Începem prin a spune că Haibike este un brand ce aparține Winora Group, companie din Germania cu 100 de experiență în domeniu și mai multiple premii la târgurile de profil. Biciclete sunt fabricate în Europa și Asia. Haibike este cunoscut mai larg în Europa de Vest, dar mai ales pentru bicicletele electrice.  În Romania, bicicletele Haibike se vând prin magazinul de biciclete din Bucuresti,  Perfectbike.ro

Haibike Ötzal ProTeam este echipa UCI de mountain bike a brandului, cu nume precum Kathrin Stirnemann (campioană mondială XCE 2014).

Colecția de 29ere de la Haibike are două categorii: Big Curve și Greed. Prima dintre ele este mai accesibilă la preț și este destinată turelor montane mai lejere, iar gama Greed este orientată spre performanță. Orientarea bicicletelor spre un segment de utilizare nu este dată doar de componente precum transmisia sau furca, ci un factor important este geometria cadrului dată de lungimea țevilor și unghiuri. Greed are o geometrie ce ajută la pedalarea mai agresivă.

Cui se adresează Greed 9.10?

Modelul se remarcă prin includerea sa în categoria bicicletelor pentru performanță și printr-un preț mai accesibil în același timp. Este o bicicletă excelentă pentru simple ture pe off-road sau pentru participarea la maratoane sau cross-country. Rapoartele variate îl fac bun pentru ture cu diferențe mari de nivel, iar componentele sale oferă siguranță și fiabilitate.

Ce oferă Bicicleta MTB Greed 9.10?

Pe scurt, piesele componente ale bicicletei sunt:

  • Cadru din aluminiu 6061 cu țevi hidroformate
  • Furcă pe aer Suntour Raidon cu manetă de blocare
  • Angrenaj și schimbător spate Shimano Deore XT
  • Frâne hidraulice Tektro Gemini
  • Roți Ryde DB 19 cu butuci XLC din aluminiu
  • Butuc pedalier cu tehnologie PressFit

Cadrul bicicletei

Cum spuneam mai sus, geometria cadrului este orientată spre performanță iar faptul că este din aluminiu poate reprezenta siguranța că va ține mult timp de acum încolo. Țevile hidroformate aduc un plus de rezistență și rigiditate, fără însă a-i crește masa. Un alt plus al cadrului e reprezentat de cablurile interioare, acest fapt protejând cablurile de mizerie și oferindu-le o longevitate sporită.

Furca

Furca pe aer oferă o amortizare mai fină comparativ cu arcul, iar presiunea aerului se poate adapta în funcție de masa riderului. Suntour Raidon vine și cu o manetă de blocare pe ghidon, fapt ce face ușor de utilizat această funcție.

Dacă v-am convins, găsiți informațiile despre acest model de biciclete MTB, pe Perfectbike.ro

Transmisia

Shimano Deore XT? Nu știm câtă prezentare mai are nevoie acest grupset deoarece și-a demonstrat performanțele și fiabilitatea de-a lungul anilor. În completarea angrenajului și a schimbătorului spate, Greed 9.10 are un schimbător față și un set de manete Deore.

Transmisia 3×10 viteze ajută la parcurgerea traseelor cu diferențe mari de nivel. Cele trei plăci cu 40-32-22 de dinți sunt nu vă vor lăsa prea ușor fără raport, mai ales că sunt asistate de pinioane 11-36 dinți, de la Sram. Deși multe rapoarte, acestea sunt manevrate de schimbătoare calitative. Astfel, vitezele se schimbă prompt și rapid la apăsarea manetelor.

Tot la transmise merită amintit și monoblocul cu tehnologie PressFit, ce aduce un plus de rigiditate de până la 10 procente. Tehnologia Shadow a schimbătorului spate îi permite patinei să rămână fixă atunci când se trece peste obstacole, astfel lanțul va bătea mult mai puțin în cadru. Schimbătorul față este fixat direct pe cadru (Direct Mount), fără să mai fie necesar colierul.

Frânele

Tektro Gemini se află printre modele superioare din colecția producătorului de frâne, iar combinația formată din disc de 180 mm pe față și 160 mm ajută la creșterea performanțelor pe coborârile lungi.

Roțile

Greed 9.10 vine exact cu acele roți care își fac treabă. Jante duble din aluminiu de la Ryde (DB 19) și butuci XLC, tot din aluminiu. XLC este un brand aflat tot în aripa Winora Group. Pe acestea se află anvelopele Schwalbe Racing Ralph, modelul Performance de 2,25 țoli.

Alte componente

Restul componentelor precum șaua, pipa, tija de șa sau ghidonul sunt chiar de la Haibike, componente din aluminiu ce respectă tiparul specific MTB ca dimensiuni (ex: ghidon de 720 mm). Manșoanele XLC prezintă lock-on,  astfel evitându-se mișcarea lor după ce iau contact cu apa.

Toate acestea pun pe cântar 12,7 kg, masă cel puțin rezonabilă pentru un 29er de nivel mediu, dar însă cu ambiții spre performanță. Greed 9.10 este disponibil în patru dimensiuni: 40 cm, 45 cm, 50 cm sau 55 cm, mărimi ce acoperă cicliștii sau ciclistele de toate înălțimile. Aspectul bicicletei este un alt plus, deși poate subiect, am spune că Greed 9.10 ar putea întoarce priviri.

 Articol scris de Barbu Leonard.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.