Panouri solare

Agenția Națională pentru Mediu și Managementul Energiei din Franța a anunțat intenția de a testa panouri fotovoltaice pe 1.000 kilometri de drumuri publice, alimentând astfel cu energie electrică milioane de oameni. Institutul Național pentru Energie Solară francez a realizat un parteneriat cu compania Colas, producând împreună un panou solar foarte subțire, denumit Wattway, ce poate fi atașat cu ușurintă pe șoselele deja existente.

Șoselele cu panouri solare nu sunt tocmai o noutate. În 2014, o campanie de strângere de fonduri a ajuns virală pe internet și a reușit să adune peste două milioane de dolari, în mare parte datorită acestui clip de pe youtube:

Cu toate acestea, campania a primit multe critici și nu a fost privită cu interes de autoritățile din S.U.A. În același an, în Olanda a fost dată spre folosință o pistă pentru bicicliști construită din panouri solare, iar rezultatele proiectului au fost peste așteptări.

Pista biciclisti panouri solare

Potrivit celor de la Colas, panourile Wattway sunt compuse din celule solare, așezate în straturi printre alte materiale ce oferă aderență anvelopelor. Compania spune că șoferii nu vor avea probleme atunci când va ploua sau va ninge. Panourile au doar 7mm grosime și sunt concepute astfel încât să se dilate și contracte odată cu asfaltul în cazul temperaturilor extreme.

Colas Wattway

Dacă va reuși, proiectul ar putea alimenta în jur de 5 milioane de locuințe cu energie. Colas estimează că aproximativ 20 de metri pătrați sunt necesari pentru a produce energia de care are nevoie o locuință din Franța, exceptând încălzirea acesteia.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.