Haibike XDURO FullSeven RX

Bicicletele electrice sunt o apariție relativ nouă în sfera vehiculelor cu două roți, acestea încercând a stopa anumite dezavantaje ale bicicletelor clasice în ceea ce privește viteza de deplasare sau cantitatea de efort depusă.

Au fost situații în istoria fiecăruia pe bicicletă când poate ne-am fi dorit să nu ajungem transpirați la serviciu, să vedem bornele cum trec mai repede pe șosea sau să nu ne fi dat jos de pe bicicletă la urcarea abruptă cu bolovani. Pentru astfel de momente au apărut bicicletele electrice, iar după cum am sugerat deja, acestea se regăsesc în aceleași categorii ca și bicicletele clasice și anume: de oraș, trekking, MTB hardtail, MTB full-suspension, cross sau cursiere.

Motorul electric nu te va priva de pedalat, ci  va oferi acel suport pentru mai mult confort pe bicicletă. Nivelul de asistare se poate regla sau chiar dezactiva, dacă vrei să pedalezi liber.

Cine este Haibike?

Haibike este un brand originar din Germania, țară unde este lider de piață în ceea ce privește bicicletele electrice dar și unde se fabrică majoritatea bicicletelor premium. Haibike face parte din grupul Winora, prezent în industria bicicletelor de o sută de ani, perioadă în care a acumulat foarte multă experiență. Calitatea bicicletelor a fost recunoscută și premiată la expoziții de profil, iar brandul Haibike este distribuit în România prin magazinul de biciclete PerfectBike.

Modele de biciclete electrice Haibike sunt echipate fie cu motor Bosch (Haibike XDURO), fie cu motor Yamaha (Haibike SDURO). Motoarele nu au un standard, putând dezvolta o putere maximă diferită, la fel și bateriile care în cazul modelelor Haibike sunt de 400 Wh sau 500 Wh.

De ce Haibike XDURO FullSeven RX?

Am ales pentru prezentare un MTB full-suspension, modelul XDURO FullSeven RX, dotat cu un motor Bosch de 250 W și baterie de 500 Wh. Asta înseamnă o autonomie de până la 160 km. Este o bicicletă destinată disciplinei All-Mountain și are noul format de roți de 27,5”, care ar putea fi alegerea ideală pentru această ramură a MTB-ul având inclusiv avantajele roților mai mici de 26”, dar și a celor mari de 29”. O problemă a bicicletelor full suspension este că sunt mai greoaie, dat fiind faptul că ciclistul va căra cu el și suspensiile bicicletei și se va mai pierde din puterea de pedalat prin amortizare. Cum altfel ne-am putea bucura de comoditatea unui full și fluența care ne-o oferă pe traseu, altfel decât printr-un mic ajutor electric?

Modelul poate fi achiziționat de la magazinul PerfectBike și este disponibil în două variante de culoare, pe negru sau pe alb. Electricbikereview.com a realizat un review interesant al acestei biciclete dar dacă nu este modelul potrivit stilului tău poți alege alta bicicleta electrică de aici.

Cadrul bicicletei

XDURO FullSeven RX prezintă un cadru din aluminiu 6061, cu țevi hidroformate, fapt ce îi oferă mai multă rigiditate și rezistență fără a aduce și grame în plus pe cântar. Bateriei i s-a făcut loc discret în construcția bicicletei prin „Step-in Battery Concept”. Cadrul este compatibil cu ax de 142×12 mm, grosimea suplimentară aducând rigiditate la nivelul roților. „Sprocket Equalizing System” se traduce prin prezența unei rotițe mici în transmisie, poziționată deasupra-stânga față de angrenaj. În acest fel se evită folosirea unei plăci mai mari a pedalierului, fapt ce ridică garda la sol, scade din masa bicicletei și ajută motorul să meargă mai bine. În cele din urmă, „Bosch Gravity Casting Interface” reprezintă o metodă prin care se aduce mai multă stabilitate bicicletei printr-o construcție mai specială în zona angrenajului/motorului. Formele negative sunt presate cu nisip și stocate în forme mari, unde este adăugat un aliaj de aluminiu/zinc. Componentele sunt controlate individual cu raze X pentru eventuale imperfecțiuni.

cadru Haibike
Bosch Gravity Casting Interface
Haibike XDURO FullSeven RX 2
Sprocket Equalizing System

Piese componente ale bicicletei

Având un cadru serios și o parte electrică eficientă, restul componentelor nu se pot afla la un nivel îndepărtat. Furca FOX 32 Float Performance își oferă cei 120 de mm pentru o amortizare pe aer impecabilă, asistată fiind și de un amortizor spate FOX CTD de 190 mm.

Transmisia provine de la Shimano, modelul Deore XT seria 8000 cu tehnologie Shadow Plus ce reduce masiv bătăile lanțului în cadru. Se pun la bătaie 11 pinioane între 11 și 42 dinți.

Frânele Shimano SLX prezintă discuri de 203 și 180 mm și tehnologie Ice-Tech ce mențin discurile mai reci pe coborârile lungi, acolo unde XDURO FullSeven RX se simte cel mai bine.

Roțile sunt formate din jante Rodi Ready 25 din aluminiu cu 32 de spițe și pregătite oricând pentru anvelope tubeless. Până atunci, bicicleta vine echipată cu cauciucuri Schwalbe Nobby Nic Evolution cu balonaj de 2,35 țoli. Revenind la roți, butucii provin de la XLC, alt brand aflat în aria Winora. Axul față prezintă 15 mm grosime.

Concluzie

Atenția la detalii este cât se poate de prezentă la orice nivel, de la componente importante sau la componente mai puțin importante precum manșoanele cu blocare. Aspectul nici el nu a fost neglijat, însă imaginea de mai spus este mai obiectivă decât orice părere.

Bicicleta aduce pe cântar 22,0 kg, dar nu uita că vorbim despre un full electric. Suportă până la 120 kg, limită cel puțin generoasă.

La final, putem spune că Haibike XDURO FullSeven RX este un model ce satisface nevoile montane ale cicliștilor într-un mod fără griji, având performanța și randamentul optim drept tipare. Componentele calitative oferă siguranță și confort, iar partea electrică poate face din XDURO FullSeven RX o bicicletă ideală de munte, cu care poți să faci orice traseu, chiar dacă nu ai o condiție fizică de invidiat sau nu-ți place așa mult să te chinui.

 

                                                                                                                                Articol scris de Barbu Leonard

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.