gettyimages_521787598_670

Italianul Enrico Gasparotto de la Wanty-Groupe Gobert s-a impus în prima cursă din Ardeni după ce a inițiat un atac pe ultima trecere de pe Cauberg, în spate fiind urmat de rutierul lui Tinkoff, Michael Valgren. Datorită experienței acumulate, Gasparotto repetă performanța din 2012 și aduce cea mai mare victorie în acest sezon pentru cei de la Wanty. Sony Colbrelli (Bardiani-CSF) a lăsat plutonul în urmă pentru a sosi pe un veritabil loc patru, în timp ce unul dintre marii favoriți dinaintea acestei curse, australianul Michael Matthews (Orica GreenEdge) a sosit pe poziția a cincea.

În vârstă de 34 de ani, veteranul Enrico Gasparotto venea în această cursă în postură de outsider alături de ciclistul aruncat în luptă de Oleg Tinkov, Michael Valgren. Cei doi au fost singurii oameni care au reușit să reziste pe ascensiunea finală a zilei. Italianul a fost nevoit mai întâi să-l prindă din urmă pe belgianul Tim Wellens, după ce rutierul lui Lotto-Soudal a atacat cu 10 kilometri înainte de final, reușind totodată să-și construiască un avans de 10 secunde înainte de începerea ultimei ascensiuni a zilei. A venit momentul când peninsularul Gasparotto a atacat și numai Valgren a fost în stare să-i răspundă pe acel drum în formă de platou.

sptdw6083_670

Gasparotto a demonstrat din plin că are tact și multă experiență. Picioarele sale păreau a fi mult prea îmbătrânite pentru o victorie în Amstel, dar iată că favoriții au primit o lovitură zdravănă sub centură. Enrico a fost emoționat la finalul cursei alături de colegii săi de la Wanty care l-au pierdut pe Antoine Demoitie în accidentul groaznic din Gent – Wevelgem.

„Am avut noroc că l-am avut pe Valgren alături de mine. Dacă aș fi fost singur cu siguranță nu aș fi câștigat deoarece a bătut un vânt de față foarte puternic în vârful cățărării. Am avut de asemenea noroc, că nu a fost nici Roman Kreuziger pentru că mi-ar fi dat și el emoții înainte de a ajunge la sprintul final. În schimb, pe Valgren l-am așteptat să-și irosească ultima picătură de energie și l-am devansat în cele din urmă la sprint.” 

bettiniphoto_0242569_1_originali_670

Triplul învingător din Amstel, belgianul Philipe Gilbert de la BMC împreună cu campionul en-titre Michal Kwiatkowski (fostul purtător al „tricoului curcubeu”) au pierdut poziții bune în pluton și nu s-au mai putut redresa pentru finalul de pe iconica cățărare Cauberg. Kwiatkowski nu a terminat nici măcar cursa, după ce polonezul obținuse o victorie frumoasă pe pavate în E3 Harelbecke. În timp ce ibericul Joaquim Rodriguez de la Katiușa a suferit o căzătură cu mai bine de 40 km înainte de final, acest incident ruinându-i toate șansele catalanului pentru a se bate la victoria finală în Antipozi.

Amstel Gold Race a fost prima dintre cele trei clasice din Ardeni, celelalte două curse vor continua cu bătălia din Fleche Wallone, miercuri, urmând ca festinul belgian Liege-Bastogne-Liege să fie programat duminica viitoare, peste exact o săptămână.

Top 5 

1) Enrico Gasparotto (Italy) Wanty-Groupe Gobert, 6:18:02

2) Michael Valgren (Denmark) Tinkoff, same time

3) Sonny Colbrelli (Italy) Bardiani-CSF, st

4) Bryan Coquard (France) Direct Energie, st

5) Michael Matthews (Australia) Orica-GreenEdge, st

gettyimages_521822396_670

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.