Maratonul Nordul Moldovei
Maratonul Nordul Moldovei

Pentru prima oară de la înființare, festivalul Zilele Nordului va găzdui activități în trei țări. Zece comunități locale din România, Ucraina și Republica Moldova vor fi gazdele celor peste 50 de evenimente culturale propuse de organizatori pentru perioada 25-28 august 2016.

„Impactul primelor două ediții în comunitatea dărăbăneană, unde am inspirat înființarea de organizații culturale și de noi evenimente, ba chiar și anumite schimbări de atitudine față de actul cultural din partea cetățenilor și a administrației, ne motivează să mergem mai departe. Ne dorim ca festivalul să activeze tot mai multe comunități din regiunea de Nord și suntem pregătiți pentru asta. Ne bucură entuziasmul cu care tot mai multe comunități locale, prin vocile cetățenilor sau ale administrației, ne invită să le includem în programele noastre”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, organizatoare a festivalului.

Maratonul de mountain-bike Nordul Moldovei, inclus în agenda festivalului

O premieră importantă a ediției din acest an a Zilelor Nordului este includerea în program a activităților sportive. Dintre acestea, cea mai importantă este un maraton de mountainbike. Inițiat de Bogdan Lefter și Valeriu Catargiu, Maratonul Nordul Moldovei a adunat până în prezent cinci ediții. Începând cu anul 2016, Maratonul trece în grija Asociației Nord, care îl integrează în festivalul Zilele Nordului.

„Așteptăm circa 200 de participanți din toată țara la Maraton, care se va desfășura în Lunca Prutului, pe o distanță de 70 de kilometri. Ne bucurăm de entuziasmul și sprijinul Primăriei și Consiliului Local Păltiniș, această comună urmând a găzdui cea mai mare parte a traseului. Intenția noastră a fost să aducem această competiție, deja tradițională, în cel mai nordic punct al României, Horodiștea, pentru a arăta lumii că localitatea nu e numai o curiozitate din cărțile de geografie, ci și un loc cu mare potențial turistic”, aflăm de la Alex Teioșanu, și el fondator al Asociației Nord și coordonator al activităților sportive din cadrul Zilelor Nordului.

„Vom anunța în curând detaliile altor două competiții sportive pe care le pregătim: un turneu de tenis și o competiție de alergare. Asemenea muzicii și artelor în general, sportul aduce oamenii laolaltă. Ne bucurăm că putem include în agenda festivalului și activități sportive”, ne spune Teioșanu.

Cauza anului: Școala Populară de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți

După ce în anii anteriori la Zilele Nordului au fost aduse în atenție și susținute financiar, prin donațiile comunității, obiective de patrimoniu ca Muzeul Nordului, Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare și Casa Enescu de la Mihăileni, pentru 2016 Asociația Nord se concentrează pe susținerea activității Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți, un proiect inedit pentru Ucraina, dar și pentru toată diaspora, implementat de Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți. La Școala Populară de Artă și Civilizație Românească Cernăuți s-au strâns, în numai un an de la înființare, 117 discipoli la secțiuni precum limba și literatura română, artele teatrului, istoria și civilizația românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică. Problemele financiare au început să apară însă repede, iar echipa inimoasă de la Cernăuți, care a început în 2014 proiectul pe bază de voluntariat, caută acum sprijin pentru continuarea și dezvoltarea activității școlii.

Mai multe informații despre programul festivalului, despre modalitățile de susținere a Școlii de la Cernăuți și despre procedura de înscriere la maratonul de mountain-bike se găsesc pe www.zilelenordului.ro.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.