Femke Van den Driessche
Femke Van den Driessche

UCI a anunțat astăzi decizia luată în ceea ce privește primul caz de dopaj mecanic (descoperit) din istoria ciclismului. Astfel, forul internațional a hotărât suspendarea ciclistei Femke Van den Driessche pentu o perioadă de 6 ani, după ce comisarii au descoperit că una dintre bicicletele cu care belgianca venise la Campionatele Mondiale de Ciclocros de la Zolder, desfășurate în luna ianuarie, era echipată cu un motoraș Vivax.

Respectivul motor era ascuns împreună cu o baterie în seat tube și era activat prin bluetooth cu ajutorul unui comutator ascuns sub ghidolină. Dopingul mecanic a fost adus în discuție încă din 2010, dar abia anul trecut UCI a introdus în regulamente un set de sancțiuni ce sunt aplicate celor prinși cu astfel de practici.

După cazul Femke Van den Driessche, UCI a intensificat controalele efectuate asupra bicicletelor profesioniștilor în toate ramurile ciclismului. ”Am investit resurse importante în dezvoltarea acestei noi tehnologii ce s-a dovedit a fi foarte eficientă. Acest caz este o victorie pentru UCI și pentru fani, echipe și cicliști, care își doresc să primească garanția că acest mod de a trișa va dispărea din sportul nostru”, a declarat președintele UCI, Brian Cookson.

Sportiva de 19 ani își anunțase deja retragerea din ciclism în urmă cu o lună, spunând: ”După ce m-am consultat cu avocații mei și cu familia, am hotărât să renunț la apărarea pregătită pentru audierile din Aigle. Am luat decizia de a mă retrage din ciclocros”. Cu toate acestea, Van den Driessche nu scapă de amenda de 20.000 de franci elvețieni pe care va trebui să o plătească.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.