România va fi reprezentată și în acest an într-un mare tur grație lui Eduard Grosu, ciclistul de 23 de ani ce evoluează pentru echipa italiană Nippo – Vini Fantini. Deși s-a accidentat în Volta Limburg și nu a putut lua startul în Amstel Gold Race, Grosu s-a recuperat la momentul oportun pentru a putea fi selecționat pentru Turul Italiei, primul mare tur al sezonului și principalul obiectiv pentru Nippo – Vini Fantini în 2016.

ciclism.ro: Înainte de Turul Turciei ai fost accidentat și părea că participarea în Giro este în pericol. Cum s-a rezolvat până la urmă problema de la genunchi?

Eduard Grosu: Da, înainte de Turcia nu credeam că va fi posibilă participarea în Giro, era sub semnul întrebării chiar și Turul Turciei. Încă mai am un deranj, dar zilnic fac terapie la genunchi și folosesc un taping care îmi ajută rotula și tendoanele.

Cum te simți acum, cu câteva zile înaintea startului Turului Italiei, din punct de vedere fizic față de anul trecut?

Mă simt bine, chiar neașteptat de bine. În Turcia, în ultimele etape l-am ajutat pe Colli pentru că nu merge în Giro. Alături de echipă am decis să nu risc inutil la sprint, evitând vreo accidentare.

Ești primul ciclist român din istorie care ia startul în două mari tururi. Reprezintă acest lucru un plus de motivație pentru tine? 

Sincer nu este un obiectiv faptul că particip în al doilea mare tur, obiectivul meu este câștigarea unei etape. Dacă îl voi îndeplini, înseamnă că am lucrat bine în această perioadă, cu toate că nu mi-au mers toate așa cum trebuia. În ultimele două sezoane am fost puțin cam ghinionist, sper ca acum să meargă totul așa cum e mai bine posibil și să am și eu noroc.

Cu ce gânduri participă anul acesta Nippo-Vini Fantini în Giro? Damiano Cunego va trage pentru clasamentul general sau vizează victoriile de etapă?

Nippo – Vini Fantini mizează pe victoriile de etapă și, pentru prima dată, Cunego nu va lupta pentru general.

Cum îți vei împărți rolurile în echipă cu Grega Bole, un ciclist care are un profil asemănator cu al tău?

Grega a suferit și el o accidentare în Amstel Gold Race, doar ce și-a revenit. Vom asculta ordinele echipei și vom face ceea ce ni se cere.

Știm cu toții că obiectivul tău ar fi să câștigi o etapă. Te-ai uitat peste traseul cursei, este vreo etapa care ti-a atras atentia?

În primele etape cred că pot să fac ceva rezultate, dar nu victorie, pentru că nu sunt un sprinter pur precum Kittel sau Greipel. Etapele 4, 5, 7, 11, 17 și 21 sunt cele mai potrivite pentru mine.

Va fi o luptă grea cu sprinteri precum Kittel, Greipel, Ewan sau Demare. Faptul că ai deja un mare tur în picioare te ajută să abordezi altfel o cursă atât de dificilă?

Da, faptul că am terminat deja un Giro mă va ajuta, dar în etapele complet plate voi avea de suferit pentru că nu am un tren puternic precum echipele importante. Doar norocul și nebunia mea mă pot ajuta să fac un rezultat mare.

Cum vezi bătălia pentru tricoul roz?

Va fi un Giro foarte greu, deoarece sunt mulți oameni de general importanți. Nibali, Valverde, Landa, probabil acesta va fi podiumul la final.

Dopingul tehnologic este un subiect care a stârnit multe controverse în ultimele luni în ciclism. Tu cum vezi această problemă, crezi că există cu adevărat în marile curse astfel de practici?

Nu îmi bat capul cu lucrurile acestea. Dacă aș începe să mă gândesc că toată lumea încearcă să fure, nu aș mai face acest sport. Probabil unii sunt mai șmecheri ca ceilalți, dar la final tot vor plăti.

Turul Italiei începe vineri, 6 mai, cu un contratimp individual în Apeldoorn, Olanda.

Nippo - Vini Fantini in Turul Italiei

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.